Austrija će izručiti Sanadera Hrvatskoj!

Autor/ica 9.5.2011. u 04:54

Austrija će izručiti Sanadera Hrvatskoj!

Na jutrošnjem ročištu Zemaljskog suda u Salzburgu odlučeno je da će Austrija Ivu Sanadera izručiti Hrvatskoj. Nakon nekoliko mjeseci pravnih natezanja, u kojima je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader odbio brzo izručenje u domovinu, sutkinja Claudia Lechner donijela je odluku da udovolji zahtjevu Hrvatske za izručenjem Sanadera.

Kako javlja Austrijska press agencija (APA), odluku o izručenju Ive Sanadera Hrvatskoj potvrdio im je i predsjednik Zemaljskog suda u Salzburgu, Hans Rathgeb. Sanaderov bečki odvjetnik Werner Suppan odmah je najavio žalbu na tu odluku, ustvrdivši da njegovog klijenta u Hrvatskoj očekuje nepravedno suđenje.

Suppan će žalbu podnijeti Višem sudu u Linzu, a do tada Sanader i dalje sjedi u salcburškom pritvoru. No, bez obzira na odluku Višeg suda u Linzu, Ivo Sanader će se moći žaliti na još sudskih instanci, što znači da proces njegova izručenja Hrvatskoj može trajati još mjesecima. Primjerice pravosudna trakavica s izručenjem generala Vladimira Zagorca trajala je godinu i pol dana.

Istovremeno se Sanadera u Austriji istražuje zbog sumnji za pranje novca, čime se bavi posebni korupcijski odjel tamošnjeg Državnog odvjetništva. Njihov glasnogovornik Martin Ulrich jutros je austrijskim medijima potvrdio samo da je istraga i dalje u tijeku.

Naime, Sanaderovi odvjetnici Werner Suppan i Goran Suić, bili su uvjereni kako će uspješno nastaviti odugovlačiti izručenje Ive Sanadera Hrvatskoj, u kojoj ga se tereti za korupciju.
Na prošlom ročištu, 8. ožujka, to im je i uspjelo, jer su sutkinju Lechner uvjerili pomoću podneska od 50 stranica da Sanaderu prijeti nepravedno suđenje u Hrvatskoj, ponajviše velikog interesa domaćih medija za slučaj bivšeg premijera.

No, nakon što je DORH poslao svu potrebnu dokumentaciju u Austriju, danas je na sudu u Salzburgu donesena drukčija odluka – Sanader će biti izručen Hrvatskoj!

Autor/ica 9.5.2011. u 04:54