Apple postaje najskuplje poduzeće na svijetu

Autor/ica 11.8.2011. u 10:41

Apple postaje najskuplje poduzeće na svijetu

Firma sa znakom jabuke blokira komerzijalizaciju Samsungovog pametnog telefona Galaxy Tab 10.1 u Europi

Nakon General Electrica i Exxona  sada je na redu Apple: teška industrija, nafta i poduzeće simbol mikroinformatike za široku potrošnju. Apple je postao najskuplje poduzeće na Burzi

Nakon upada na prvo mjesto u utorak, Apple je u srijedu potvrdio svoje vođstvo na burzi. Specijalista za informatiku se bolje od naftaša odupro metežu u kojem su svi zateturali, postigavši vrijednost do 6 milijuna više od naftaša. 2007. godine, kada je na tržište lansiran iPhone, Apple je bio vrjednovan na 133 milijardi dolara, dok je Exxon vrijedio 500 milijardi. U srijedu je kapitalizacija oba poduzeća evoluirala u zoni između 333 i 341 milijardu. Nakon što je prošle godine prestigao Microsoft, i postao najskuplja informatička skupina na svijetu, poduzeće sa znakom jabuke je danas na prvom mjestu u svim kategorijama i od svih zemalja, uključujući i kineske mastodonte.

U tako poremećenom pejzažu to Appleu daje skoro status vrijednosti  ‘zaklona’ (investicije koje omogućavaju da se bude u skloništu u vrijeme finasnijskih kriza ili velikih depresija tržišta; posjedovanje zlata, zemljišnih terena, nekretnina, umjetničkih djela se često greškom smatra ovom vrstom vrijednosti, op. p.)  dokaza o povjerenju tržišta u njegovom kapacitetu da nastavi plasirati proizvode koje potrošači traže. Nade u vezi sa lansiranjem iPhonea 5 – koji se očekuje na jesen – povezane su s tim. Najoptimističnija predviđanja govore o prodaju 30 milijuna aparata u roku od tri mjeseca. Sa maržom od približno 50%, ovakve perspektive imaju čime šarmirati investitore. Ili izbrisati, makar privremeno, zabrinutost zbog zdravstvenog stanja Steve  Jobsa i još uvijek čuvane tajne o uspostavljanju plana njegovog naslijedstva.

Prava bitka

Pravna bitka Applea i Samsunga – koju je Apple upravo dobio – još više jača položaj ovog američkog poduzeća. Odlukom regionalnog suda iz Düsseldorfa od 9. avgusta zabranjuje se prodaja Samsungovih Galaxy prenosivih telefona u Europi. Vrlo loša novost za korejanskog proizvođača čiji je novi Galaxy Tab 10.1 svoju komercijalizaciju u Francuskoj započeo 8. avgusta. Ali Samsung profitira i u ovom kratkom roku od 24. sata. Zabrana se ne odnosi na proizvodi koji su već u dućanima, a s druge strane, vjerojatno nova dobavka neće biti moguća. I još jedna nejasnoća : Samsung nije u mogućnosti sa izvjesnošću znati da li se ova odluka odnosi  na sve njihove aparate ili samo na ovaj zadnji, Galaxy Tab 10.1, čiji je design navodno najbliži iPadu. “Samsung ima namjeru odmah reagirati da bi obranio svoja prava intelektualnog vlasništva”, izjavio je glasnogovornik skupine, rekavši da se žalba može uskoro očekivati.

Ova epizoda je zadnja u pravnoj borbi započetoj aprila ove godine i u kojoj su se suprotstavila dva rivala i – komercijalna partnera. Samsung opskrbljuje upravo Apple memorijskim karticama. To nije spriječilo Korejance da odgovore na američke napade, napadajući Apple za kršenje patenta i to pred korejanskim, japanskim, njemačkim i američkim sudovima.

“Ova komercijalna bitka omogućava Appleu da kupi dijelove tržišta iPada”, objašnjava jedan analitičar. Zadržavajući lansiranje jednog ozbiljnog konkurenta, proizvođač iPada čuva nadmoć svog proizvoda koji pokriva oko 80 % tržišta pametnih telefona u Europi i 70 % u Sjedinjenim Američkim Državama.

Figaro.fr

Odabrala i sa francuskog prevela Nada Zdravič

Autor/ica 11.8.2011. u 10:41