Ankete pokazuju: Potpuni debakl Tuđmanove stranke

Autor/ica 25.10.2011. u 10:07

Ankete pokazuju: Potpuni debakl Tuđmanove stranke

Stranke Kukuriku koalicije SDP, HNS, IDS i HSU na izborima bi osvojile apsolutnu parlamentarnu većinu od 77 mandata, pokazalo je veliko istraživanje koje je HNS nedavno naručio za svoje i potrebe koalicije. Istraživanje koje je agencija Promocija plus potkraj rujna provela na 8000 ispitanika (800 po izbornoj jedinici) pokazuje da stranke Kukuriku koalicije zajedno dobivaju deset mandata više od 67 zastupnika koje su četiri stranke ostvarile zasebnim nastupima na izborima prije četiri godine piše Nacional

Po njemu HDZ dobiva 44 mandata, za trećinu manje nego u sadašnjem sastavu u kojem su osvojili 66 mjesta (od toga pet u dijaspori), i riječ je o istinskom potopu jer su čak i 2000. godine osvojili 46 mandata i pojedinačno bili najjača stranka u parlamentu. Hrvatskim laburistima Dragutina Lesara anketa predviđa 6 zastupnika i oni bi jedini mogli proglasiti izborn i trijumf, budući da ih sada u Saboru predstavlja samo Lesar, ali i da nemaju baš nikakvih proračunskih dotacija i financiraju se isključivo iz članarina i skromnih donacija simpatizera.

HDSSB-u se smiješe 4 mandata, po 2 neovisnoj listi Ljube Jurčića “Znati kako”, HSS-u i HSP-u, dok bi na jedan mandat mogli računati neovisna lista “Stijena” Milana Bandića, HGS Željka Keruma, i lista Ladonja Plinija Cuccurina. U istraživanju se navodi da je tzv. visećih mandata (koji su na granici ulaska u parlament) čak deset, od čega 4 HSLS-ova, 3 Jurčićeva, 2 HSS-ova i 1 HDSSB-ov. Pokaže li se da je ova anketa točno predvidjela biračku volju, u 7. sazivu Sabora, umjesto sadašnjih 12, u diobi mandata sudjelovalo bi 13 stranaka i neovisnih lista.

OPOZICIJSKI SAVEZ NA ČELU SA šefom SDP-a Zoranom Milanovićem s ovom anketom ima razloga tek za umjereni optimizam. Premda osvajaju apsolutnu većinu, ona će, budu li rezultati izbora istovjetni nalazu ankete, biti vrlo tanka, jer će iznositi tek jedan mandat više iznad natpolovične većine, i vrlo je izvjesno da bi Kukuriku koalicija morala tražiti dodatne partnere kako bi imala uvjerljivu, stabilnu većinu za svoju vladavinu. Oni realističniji u njenim redovima skloni su reći da je rezultat koji pokazuje anketa, iako govori o apsolutnoj pobjedi, ravan porazu zbog tanašne i fragilne većine koja ne svjedoči o snažnom legitimitetu jer građani traže velike promjene, dok bi samo relativna pobjeda, od koje strahuje dio oporbenjaka, bio prava katastrofa. Prilično neugodno iznenađenje za kastavski savez izvrstan je rezultat Lesarovih laburista koji bi uzeli čak šest mandata, te Jurčićeva dva, uz još tri viseća. Svjesni su da su to mandati koje će izglasati birači na koje je koalicija računala.

Autor/ica 25.10.2011. u 10:07