Analitičari: Birači kaznili „bolesnu“ socijaldemokratiju u BiH

Autor/ica 8.10.2012. u 11:30

Analitičari: Birači kaznili „bolesnu“ socijaldemokratiju u BiH

Dan poslije lokalnih izbora u BiH , za koje analitičari kažu da su najvažniji nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma, jer je zemlja dovedena do krajnje mogućnosti održivosti, malo je čelnika partija  koji žele i koji mogu priznati poraz.

Stranka demokratske akcije, Srpska demokratska stranka i Hrvatska demokratska zajednica su proglasile pobjedu, što je  očigledno i prema nezvaničnim rezultatima Centralne izborne komisije.

Analitičar Enver Kazaz  posebno analizira rezultate SDP-a , navodeći da je ova partija izgubila vlast u tradicionalno sdpovskim sredinama kao što su sarajevska opština Novi grad, Bihać, Vareš, navodeći  da je su izgubili najmanje 100.000 glasova dok je Stranka demokratske akcije dobila 300.000 glasova.

Na pitanje šta su razlozi, Kakaz kaže: „SDP je napravio krizu u redovima partije, krizu u državi  i to su glasači kaznili.“

Analitičar Mile Lasić smatra da bi predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija trebao podnijeti ostavku, a kada god do toga dođe to se mora pozdraviti, ako ne bude prekasno.

„To bi bio  pokušaj ozdravljena socijaldemokartije, koja je bolesna i u Federaciji i u

Mile Lasić

RS. Socijaldemokratija je potrebna BiH, ali ne „honekereovskog“ ili „neojakobinskog  “ tipa, nego uistinu  evropskog karaktera, koja  razumije socijalna pitanja, koja ima kulturu uvažavanja – dakle jednu potpuno novu političku kulturu, a to nećemo dočekati s Lagumdžijom“, smatra profesor Mostarskog sveučilišta dr Mile Lasić.

Komentarišući savez SDP-a BiH i Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića Lasić kaže:“ Ima neke kosmičke pravde u tome da se koalicija, s jedne strane partije neostaljinističkog, a s druge strane, i tajkunskog koncepta, saveznicima razbija o glavu“.

Zlatko Lagumdžija, pak ističe da je SDP  zadovoljan izbornim rezultatima. Od osam načelnika koliko su imali 2008 godine, sada su osvojili 11 načelničkih mandata.

Mi smo svjesni činjenice da svaka vlast koja pokuša da krene u reformske korake, na sredini svog reformskog mandata ima najniži procenat popularnosti. Znamo da smo ove dvije godine pokušali da uđemo u srž problema u društvu, ekonomskih i socijalnih problema, i očigledno je da su  gospoda iz SDA su odlučili da prave kampanju za lokalne izbore, da nas spriječavaju da ne vodimo reforme, koje su očigledno takve da će, prije svega, oni morati da se uklone s tog mjesta, jer  njih nismo uspjeli da reformiramo. Mi želimo, koliko je moguće, već sutra da svi izabrani načelnici i vijećnici krenu raditi svoj posao”.

SDA  je osvojila 38 načelničkih mjesta i prema izbornim rezultatima najača je partija u zemlji.  Bakir Izetbegović, potpredsjednik stranke i član Predsjedništva BiH, kaže:„Mislim da je SDA dobila oko 70 posto bošnjačkih načelničkih pozicija i općenito vijećnika na lokalnom nivou.To će se reflektirati u odnosu na sve nivoe vlasti u BiH  i može biti od pomoći da konačno  stabiliziramo stanje, da nastavimo unutarnju integraciju zemlje i put ka evroatalnskim integracijama“.

Adis Arapović, iz nevladine organizacije Centri civilnih inicijativa, ističe da su oponenti SDA  napravili neke greške, dok je ova stranka povukla taktički dobre poteze, uglavnom na višim nivoima vlasti.

“Čini mi se da se SDA mnogo više potrudila da pristupi glasačima sa relevantnim predizbornim programima, sa konkretiziranim predizbornim obećanjima, to su neka empirijska istraživanja čak i potvrdila i naravno uslijedila je nagrada”, kaže Arapović.

HDZ u hrvatskom glasačkom tijelu je apsolutni pobjednik ovih izbora, iz svega se vidi da su  Hrvati isključivo ostali uz HDZ BiH i HDZ 1990-.dok su se  druge hrvatske stranke „negde izgubile“.

Tanja Topić

Analitičarka Tanja Topić smatra da je u RS došlo o do tektonskih poremećaja.

„SNSD je sam iznenađen neuspjehom,  jer su planirali najmanje 45 načelničkih mjesta. Međutim, SDS je preuzeo veliki broj glasova posebno u istočnom dijelu BiH, što je  sasvim sigurno fijasko Milorada Dodika. Pretpostavljam da će doći i  do pada broja glasova i u skupštinama opština što se može  predvidjeti i za naredne opšte izbore, i sve to govori  da Dodik gubi moć. SDS se vratila na velika vrata, iako ni oni, ni ukupna opozicija nije ponudila ništa novo ni drugačije. Ali, uprkos tako slabašnoj opoziciji SNSD je izgubio veliki dio opština“, ističe Topić

Analitičarka Svjetlana Marković očekuje da na narednim  izborima u BiH neće biti kandidata koji ističu „mene u mojoj opštini znaju kao lopova, meni je nadimak važniji od imena“!

SLobodna Evropa

Autor/ica 8.10.2012. u 11:30