Amerika šokirana privođenjem Emira Suljagića

Autor/ica 27.11.2012. u 16:43

Amerika šokirana privođenjem Emira Suljagića

Ambasada SAD-a u BiH zabrinuta je što radnje preduzete protiv Građanske inicijative „Glasaću za Srebrenicu“ i njenih članova Emira Suljagića, Zekerijaha Hadžića i Almira Slihovića djeluju kao pokušaj zastrašivanja osoba koje su uključene u legitimnu i legalnu registraciju birača u skladu sa sadašnjim Izbornim zakonom, rečeno je Agenciji FENA u američkoj ambasadi u Sarajevu. 

Te aktivnosti, smatraju, šalju uznemirujuću poruku ljudima koji rade na promociji vladavine zakona u Bosni i Hercegovini, povratku i većem političkom učešću.

“Nadamo se da će zvaničnici Republike Srpske prestati s aktivnostima koje djeluju kao zastrašivanje i dozvoliti CIK-u, koji je do sada dva puta glasao protiv prijedloga za poništenje izbora, da zatvori knjigu izbora u Srebrenici i dozvoli građanima Srebrenice da krenu naprijed, u najboljem interesu svih građana te zajednice”, poručili su iz Ambasade SAD-a u BiH.

S obzirom na to da nisu vidjeli konkretne optužbe na kojima se temelji ispitivanje, dodali su da ne mogu komentirati pravne aspekte ovog slučaja.

Okružno tužilaštvo u Bijeljini po naredbi tužioca Ranka Kerovića jučer je pozvalo Emira Suljagića, Zekerijaha Hadžića i Almira Slihovića da daju odgovore na pitanja koja se odnose isključivo na Građansku inicijativu “Glasaću za Srebrenicu”.

Sve to što radi MUP Republike Srpske i Okružno tužilaštvo je zaista sramotno i poniženje je svakom normalnom čovjeku jer je Građanska inicijativa “Glasaću za Srebrenicu” vođena javno i transparentno te nije bilo potrebe za bilo kakvom istragom, kazao je za Agenciju FENA član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Damir Mašić.

Ovako je Mašić komentirao činjenicu da je Okružno tužilaštvo u Bijeljini po naredbi tužioca Ranka Kerovića u ponedjeljak pozvalo Emira Suljagića, Zekerijaha Hadžića i Almira Salihovića da daju odgovore na pitanja koja se odnose isključivo na Građansku inicijativu “Glasaću za Srebrenicu”. 

“Da je ta kampanja vođena mimo javnosti tada bih donekle mogao shvatiti istražni postupak, ali ovakvi postupci su u najmanju ruku degutantni”, pojasnio je Mašić. 

Njegov je stav da ovakva situacija pokazuje kolike su rupe u pravosudnom sistemu, ali i kada su u pitanju organi gonjenja i policijski organi. 

Podsjetio je da su Vlada Federacije BiH i SDP u potpunosti podržali aktivnosti ove inicijative i stali iza nje te je za njih pitanje izbora u Srebrenici završeno, a novi načelnik Srebrenice je Ćamil Duraković koji je između ostalih stranaka imao podršku i SDP-a. 

Emir Suljagić je objasnio Feni da se radi o otvorenom napadu na ljudska prava i slobode nesrba u Republici Srpskoj, bez presedana, ali je i dodao da mu je drago da se sve dešava kada u BiH boravi evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Štefan Füle. 

Najavio je i da će protiv Kerovića Inicijativa “Glasaću za Srebrenicu” podnijeti krivičnu prijavu zbog zloupotrebe položaja budući da su pitanja postavljena Suljagiću između ostalih bila: Ko je inicirao uspostavu GI “Glasaću za Srebrenicu”?, Koja je njegova uloga u Inicijativi?, Da li je i od koga bio plaćen i koje je određivao visinu nadoknade?…

“Moj odgovor na svako od ovih pitanja je bio da, s obzirom na to da svako pitanje zadire u domen ustavnog načela slobode organizovanja, ne želim da odgovorim ukoliko ne postoji krivično djelo kojem sam svjedok”, istaknuo je Suljagić. 

Građanska inicijativa “Glasaću za Srebrenicu” tokom proteklih mjeseci organiziranim akcijama animirala je hiljade ljudi da se prijave u ovom gradu i glasaju.


Autor/ica 27.11.2012. u 16:43