Ambasada SAD-a oštro osuđuje napad na učesnike Film festivala Merlinka

tačno.net
Autor/ica 2.2.2014. u 08:56

Ambasada SAD-a  oštro osuđuje napad na učesnike Film festivala Merlinka

Ambasada SAD-a osuđuje “nasilni i kukavički napad na LGBT zajednicu” do kojeg je došlo 1. februara, tokom Međunarodnog festivala queer filma “Merlinka” u kinu Kriterion u Sarajevu.

“Pozivamo nadležne predstavnike vlasti da brzo i efikasno djeluju da bi bili kažnjeni oni koji su odgovorni za ovaj napad. Mržnji i netoleranciji nema mjesta u modernom društvu. LGBT prava su ljudska prava”, stoji u saopćenju Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Naša stranka najoštrije osuđuje napad na učesnike Međunarodnog festivala queer filma Merlinka, koji se desio danas kada je 10-ak maskiranih lica uletjelo u prostorije kina Kriterion i povrijedilo dvije osobe.

Ovo što se desilo je najnoviji primjer brutalnih napada na građane BiH zbog njihove seksualne orijentacije koji su motivisani mržnjom koju svakodnevno u bh. javnosti promovišu političari, vjerski predstavnici i mediji.

Napad na učesnike Merlinke je dokaz da svi nivoi vlasti svojim ignorisanjem jezika mržnje u javnom prostoru i blagim kaznama prema počiniocima u sličnim prethodnim incidentima zapravo ohrabruju ekstremne skupine u upotrebi nasilja protiv drugog i drugačijeg.

Naša stranka smatra da je MUP Kantona Sarajevo, podučen dosadašnjim iskustvom, morao obezbjeđivati navedeni skup i da u tom smislu snosi punu odgovornost. Naknadna saopćenja MUP-a, u kojima se, po običaju, govori da će odgovorni biti prikladno kažnjeni, nisu i neće biti dovoljna da se u budućnosti spriječe ovakvi i slični izljevi mržnje i netolerancije. Bezbjednost svakog građanina i građanke BiH, bez obzira na njihovo religijsko, etničko ili bilo koje drugo uvjerenje i orijentaciju, očigledno. i dalje ostaje neispunjena dužnost ministara unutrašnjih poslova.

Ako su napadači na učesnike Merlinke bili maskirani, onda nisu maskirani oni koji ih sa svojim govorom mržnje u javnosti podstrekavaju da to čine, jednako kao i vlast koja toleriše ovako brutalna ispoljavanja netolerancije. Naša stranka će putem svojih predstavnika u zakonodavnim tijelima svih nivoa vlasti zahtijevati utvrđivanje odgovornosti za propuste koji su doveli do ovog nedopustivog čina nasilja nad građanima BiH.

 

tačno.net
Autor/ica 2.2.2014. u 08:56