AJNA JUSIĆ: PRIČA O ŽENI KOJA JE INSPIRISALA SVIJET

Fuad Đidić
Autor/ica 17.4.2020. u 09:48

AJNA JUSIĆ: PRIČA O ŽENI KOJA JE INSPIRISALA SVIJET

Foto: shapehistory.com

Prema ocjeni britanske agencije “Shape History” Ajna Jusić proglašena je za “Ženu globalnog lidera za 2020. godinu”. Još šest žena globalnih lidera koje treba da se slave u 2020. ponijele su ovo veliko priznanje budući su svojim postignućima, rušeći mnoge  barijere, inspirisale i otvarale nove šanse i vizije svijeta.

Piše: Fuad Đidić

Ajna Jusić dijete je rata. Istupila je pred nas. Pred savjest čovječanstva. Heroina ovog doba. Ali, ne predstavlja pobjedu, osvajanje, trijumf u ratu. Za njen život ne vežu se slava, reflektori, kamere, jubileji…Njena sudbina je različita. Ajna predstavlja jednu drugačiju, nikad ranije ispisanu sudbinu. Ona je heroina koja opoziva jedan nepravedni sistem, demontira njegove lažne i licemjerne vrijednosti, razobličava birokratsku šutnju i otvara put ka pravima i dostojanstvu najosjetljivijih i najranjivijih grupa ljudi, bori se za svijet jednakosti i prava za ženu, majku, žrtvu…Njen rad, tiha i neumorna aktivnost, danas su inspiracija, izazov, nada i “zavjet koji sam dala majci” da ovaj svijet bude bolje mjesto za sve one koji trpe, koji su diskriminisani, za sve one kojih se sistem odriče, koje pokreću snovi o svijetu sa više solidarnosti, empatije, potpore, podrške, za sve one koji istrajavaju i koji se bore za mnogo više  “izgrađenih mostova ljudskosti”.

Donedavna, potpuno nepoznata i anonimna, djevojka iz Bosne, riječima strelovite snage i moći, nikad ranije ispričanom pričom o sudbini djeteta jednog strašnog rata, ravno u sjedištu Ujedinjenih nacija, na sam “Dan borbe protiv nasilja nad ženama”, 25. novembra 2019. godine, na noge je podigla cijeli svijet i uputila poruku o sudbini desetina hiljada zaboravljene djece rata u BiH, djece bez identiteta, bez tragova porijekla, djece koja nose stigmu i neizrecivu bol u dušama, jednu od mnogo boli od kojih je satkana Bosna, i koja je tako ispisala veliku i neizbrisivu stranicu sa naslovom “Bosna i Hercegovina” u povijesti ratnog stradanja čovjeka  modernog doba.

Sa bliskom pažnjom na TV kadrove iz sjedišta UN u New Yorku vidjeli smo, prvi puta ikada – “standing ovation” – posebnu počast, izraz posebne podrške, priređen bilo kome govorniku, ili, lideru  iz BiH, na bilo kojem UN podijumu.

Da, to se desilo dok je govorila Ajna Jusić.

“Standing Ovation”.

Bio je to hrabar govor i britke poruke kojim je Ajna dotakla savjest čovječanstva.

U Bosni je tokom rata bilo teže biti žena, nego vojnik.

…..

I, što znači danas da je Ajna Jusić, globalni lider.

Ona je postala simbol jedne generacije koja je istinski prepatila, koja duboko ćuti ali, u sebi nosi vrisak.

Simbol generacije stigmatiziranih, odraslih pod okriljem šutnje, nemoći, generacije pognutih glava kako stoje pred šalterima ravnodušnih birokrata, generacije obesmišljenih života, i onih za koje ne postoje pravila u pomoći i podršci.

Ajna je simbol ove generacije, vrlo prepoznatljive širom svijeta, koja je pozvana da prekine svoju šutnju, da odbaci nametnute lance i mitove o jednom tobože, pravednom poretku i sistemu zasnovanom na istini i jednakosti za sve, poretku koji živi na podjelama na ljude i podljude, na one koji treba i, one koji ne treba da žive.

Poslije Ajne mi ne možemo više zamisliti BiH bez njih, bez ove generacije kojoj je bilo oduzeto pravo da govore i da postoje.

Nema Bosne bez onih koji ne sanjaju o pravdi.

…..

Iskreno vjerujem da će našu historiju obilježiti mladi ljudi poput Ajne Jusić, oni koji nose uvjerenje, hrabrost, nepokolebljivost, oni koji neće dozvoliti da njihovi snovi i njihova istina bude pobijena, poreknuta, odbačena, koji neće biti podanici za interese moći i trenutak nacionalne slave, koji su spremni pobijediti inferiornosti i, hrabro stati pred svijet i, reći i, boriti se za svoju istinu, za pravo na svoje postojanje.

I dok Evropom i, Balkanom maršira desnica i uskrsli fašisti, dok se nad nama nadvijaju tamni oblaci njihove nacionalne čistote, i dok se oni pozivaju na misiju božanskih ratnika i izvršilaca, mi smo pod teškim pritiskom uvjerenja da historiju sačinjavaju upravo takvi koji imaju za svoje ciljeve osvajanje teritorija, otimanje bogatstva, rušenje slobode, upropaštavanje života žena, oduzimanje prava na dostojanstvo i ljudskost svih onih koji im se suprostavljaju. Upravo onih, upravo takvih, koji su u ime svog nacionalnog smisla obesmislili i razbaštinili živote miliona drugih, koji su na razrušenim domovima tražili svoj mir i spas, koji su u vrisku žene vidjeli svoje nacionalno uskrsnuće i sreću, i koji su u jezi smrti drugog započinjali svoje nove i mizerne živote.

Sudbina generacije Ajne Jusić sačinjena je ipak, od drugih historijskih puteva i ciljeva. Velika pobjeda ove generacije nalazi se u hrabrosti da odbiju i da poraze mit o nadmoći i superiornosti čistih i izabranih naroda, mit o njima kao civilizovanim, razvijenim, naprednim kao solidarnim, humanim, ljudskim bićima, mit o tome da je šutnja i podaništvo sistemu – spas.

Danas, nego ikada ranije je važno je da ne zaboravimo poruku Ajne Jusić kako je moguć jedan novi de-mitologizirani svijet.

Fuad Đidić
Autor/ica 17.4.2020. u 09:48