Srđan Šušnica: Nakon Miloševića, Karadžića i Mladića, Putin je najveći ratni zločinac

Faruk Vele
Autor/ica 24.2.2022. u 16:55

Srđan Šušnica: Nakon Miloševića, Karadžića i Mladića, Putin je najveći ratni zločinac

foto: š.g

Nemam riječi, imam samo zebnju jer pred svijetom se odvija najveća klaonica, veća nego ona u Bosni, kaže za portal Radiosarajevo.ba poznati analitičari i publicista Srđan Šušnica nakon početka invazije Rusije na Ukrajinu, a koja je po nalogu ruskog predsjednika Vladimira Putina započela rano jutros po našem vremenu.

Piše: Faruk Vele

Ovaj diplomirani pravnik, koji je magistrirao na Fakultetu za društvene znanosti Sveučilišta u Ljubljani, odličan je poznavatelj političkih i sigurnosnih pitanja, a posebno malignih vanjskih utjecaja na Bosnu i Hercegovinu kojima na posebno intenzivan način svjedočimo u posljednje vrijeme. Zbog otvorenih prijetnji režima Milorada Dodika morao je otići iz Banje Luke.

Još u decembru 2020. godine Šušnica je upozoravo bh. javnost da su „Moskva i Beograd spremni na sve“.

Danas u povodu invazije Rusije na Ukrajinu kaže:

„Putinova armada nije napala Ukrajinu samo da osvoji strateške teritorije niti samo da smjeni demokratsku vlast, niti samo da slomi nezavisnost Ukrajine, niti samo da stavi ukrajinsku državu pod svoju kontrolu. Putin i njegova zločinačka banda su napali da unište ukrajinsku državnost jednom za svagda i da pokore i istrijebe Ukrajince, da rusifikuju ukrajinski teritorij i ljude. Kremlj ima isti onaj cilj, iste zločinačke metode i iste legitimacijske i propagandne narative i istu genocidnu namjeru sa kojom je svojevremeno zvanični Beograd i Vučićevi politički oci, listom presuđeni i nedosuđeni ratni zločini, napao Bosnu“.

Putin i Milošević

Prema njegovim riječima, Putin napada ukrajinski narod jer se „odlučio za nezavisnost, vlastiti politički put i život, za slobodu i ono što je najvažnije – za demokratske i liberalne vrijednosti“.

„Napada ne bi bilo da to nije tako. Milošević i Srbija su iz istih razloga napali Bosnu, jer su njeni građani htjeli nezavisnost, demokratsku slobodu i svoj politički put. Da Bosanci nisu tako glasali napada ne bi bilo. Za moskovskog vlastodršca je demokratska i nezavisna Ukrajina najveća opasnost za njegovu vlast i režim. Ovo nije napad Rusa na Ukrajinu, već samo i isključivo Putinovog zločinačkog aparata. Putinova armada, kao svojevremeno Miloševićeva je horda za istrebljivanje. Putin teži „konačnim rješenjima“ za neposlušne i slobodi sklone Ukrajince. Zato će svijet sada gledati opet koncentracije logore, masovne pokolje i protjerivanja ovog puta Ukrajinaca, kao što je svojevremeno gledao smrt Bosanaca“, istakao je Šušnica za Radiosarajevo.ba.

Želi istrijebiti Ukrajince

Svijet će, nastavlja on, posmatrati kako pod varvarskim udarima nestaje jedna od najstarijih istočnoevropskih kultura i političkih zajednica.

„Ja sam zgrožen, ali nisam iznenađen. Imam samo nadu da će ukrajinski narod shvatiti da su oni napadnuti ne da bi ih se okupiralo, već da bi ih se trajno istrijebilo sa što većeg mogućeg teritorija. Niko nikog, nijedan tiranin u moderno doba više ne može svoju žrtvu držati u okupacionoj pokornosti. On će je pokušati istrijebiti. To nas je naučilo stvaranje devetojanuarske RS. Istorija će, a nadam se i ruski narod i međunarodno pravo, suditi i presuditi najvećem savremenom ratnom zločincu nakon Miloševića, Karadžića i Mladića, Vladimiru Putinu“, rekao je sagovornik portala Radiosarajevo.ba.

Sram me je i stid

Kako je dodao, istorija će suditi i presuditi i “svim njegovim pobočnicima i podguznim muvama u svijetu, svima koji u ovom momentu ćute i odlučuju se za hinjenu neutralnost”

„Istorija će suditi i Vučićevom režimu i Dodikovom režimu jer su se priklonili najvećem savremenom ratnom zločincu u njegovom genocidnom pohodu na ukrajinski narod. Velikosrpska politička elita se kroz cijeli 20. vijek priklanjala silnicima i zločincima i sama igrala ulogu lokalnog silnika koji je po regionu, od balkanskih do jugoslavenskih ratova istrebljivao Albance, Turke, Bošnjake, Bugare, Grke, muslimane i katolike gdje god i kad god je tobože “oslobađao” narod. Sram me je i stid i zgrožen sam ali nisam iznenađen stavovima dva putinofilska kriminalna režima u Beogradu i Banjaluci“, poručio je.

Izrazio je nadu da će barem narod u Srbiji, u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Nišu i drugim gradovima danas izaći na ulice, zapaliti svijeće, izvijestiti boje ukrajinske zastave “i tako poručiti beogradskom kriminalcu da je njihovo srce na pravom mjestu, sa i uz žrtvu, a ne uz predatora”.

„Danas demokratski, progresivni svijet gleda na Srbiju i na srpski narod u BiH kao na najnazadnije, najzatucanije političke zajednice, na ostrvo despotizma, totalitarnosti i varvarizma u srcu Evrope. Građani Srbije i RS ustanite u odbranu sopstvenog dostojanstva, prije nego vas kriminalni režimi ne uvedu u nove ratove. Moje misli su sa ukrajinskim narodom. Moraju izdržati, moraju se oduprijeti jer u protivnom neće ih biti kao ni Bošnjaka i bosanskih Hrvata u sramnoj zločinačkoj tvorevini RS-a“, zaključio je Šušnica u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Faruk Vele
Autor/ica 24.2.2022. u 16:55