21 godina od smrti Srđana Aleksića

tačno.net
Autor/ica 27.1.2014. u 11:06

21 godina od smrti Srđana Aleksića

Navršava se 21 godina od ubistva Trebinjca Srđana Aleksića koga su nasmrt pretukli pripadnici Vojske Republike Srpske dok je branio sugrađanina Alena Glavovića.

Aleksić je u januaru 1993. uspio odbraniti Alena Glavovića koga su četvorica naoružanih uniformiranih pripadnika Vojske Republike Srpske na silu izveli iz kafića i počeli tući kundacima

On je krenuo za njima i povikao da puste Alena, nakon čega su se ubice usmjerile ka njemu i kundacima ga pretukli. Od zadobivenih povreda pao je u komu, a zatim, šest dana kasnije, 27. januara 1993. godine podlegao povredama.

Srđanov otac, Rade Aleksić, u smrtovnici je napisao: “Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost”.

Jedan od četvorice napadača poginuo je na ratištu, dok su ostala trojica osuđeni na po dvije godine i četiri mjeseca zatvor.

Alen Glavović je preživeo rat i danas živi u Švedskoj, sa suprugom i dvoje dece.

Srđanu Aleksiću je posthumno dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini.

Ulica Velikih drveta u Sarajevu je petnaest godina nakon Srđanove smrti nazvana po njegovom imenu.

U obrazloženju je navedeno: Bez ljudi kao što je Srđan Aleksić i njihovih herojskih djela, čovjek bi izgubio nadu u ljudskost a bez nje naš život ne bi imao smisla.

Srđana Aleksića je pre dve godine tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić posthumno odlikovao zlatnom medaljom “Miloš Obilić” za ispoljenu hrabrost i delo ličnog herojstva.

U Novom Sadu i u Pančevu postoji prolaz koji nosi ime Srđana Aleksića. Odlukom Skupštine Beograda od oktobra prošle godine Srđan Aleksić je dobio ulicu i u Beogradu.

Na bulevaru u Podgorici, koji nosi ime Srđana Aleksića, juče je zasađen hrast. Drvo su zasadili Srđanov otac Rade i potpredsednik Socijaldemokratske partije Crne Gore Rifat Rastoder.

slobodnaevropa.org

tačno.net
Autor/ica 27.1.2014. u 11:06