Зијад Бећировић: Поновнa афирмације Русијe koja je током владавине Јељцина била понижена

tačno.net
Autor/ica 24.12.2013. u 09:14

Зијад Бећировић: Поновнa афирмације Русијe koja je током владавине Јељцина била понижена

У Љубљани се 23.децембра одржава састанак амбасадора Руске Федерације у државама Југоисточне Европе. Састанком председава заменик министра иностраних послова РФ Алексеј Мешков. На састанку учествују руски амбасадори у Албанији, Бугарској, бившим југословенским републикама, Грчкој, на Кипру, у Турској и Румунији, као и представници самог министарства иностраних послова РФ.

Циљ састанка је разматрање тока реализације спољнополитичких задатака Русије у Југоисточној Европи, посебно на Балкану, како у контексту постојеће ситуације, тако и перспектива даљег развоја. Посебна ће пажња бити поклоњена развоју и реализацији крупних инфраструктурних пројеката у којима учествује РФ.

Позицију Русије на Балкану, као и сам састанак коментарише Зијад Бећировић, политиколог и сарадник Међународног института за блискоисточне и балканске студије из Љубљане:

Сусрет амбасадора РФ, који се одржава у Љубљани је врло значајан догађај за саму регију Балкана. Поготову што је доласком председника Путина на власт 2000.године, Балкан постао једно од средишта руске политике из више разлога. Најпре јер је дошло до релативне стабилизације руских унутрашњих кретања, потом и до више цене нафте и гаса, чиме је Русија добила нова, додатна средства. Но, пре свега, ту је битна сама одлучност председника Путина да се избори за Русију као велику силу. Томе је допринела и подршка већина политичких снага у Русији- које су сматрале да је током владавине Јељцина, Русија заправо била понижена и да наступа тренутак њене поновне афирмације на светској политичкој сцени.

О посебној улози коју Балкан игра у креирању спољне политике РФ, господин Бећировић наставља:

Пре свега, Балкан је на неки начин још нека додатна веза Русије са самом Европом. Ту се ради о енергетским интересима, политичким и војним, заправо о једном сплету активности, где Русија, као једна од водећих држава света има значајну улогу.

То се посебно осећа у последње време, када се ЕУ, због своје унутрашње кризе, више посветила сама себи и готово напустила Балкан. Са друге стране, САД се баве својим проблемима, али и проблемима на Блиском истоку. Ову празнину је попунила Русија својим деловањем. Ту је пре неколико година, шта више дошло до једног радикалног заокрета у спољној политици, посебно повлачењем руских снага са аеродрома у Приштини, а пре тога из БиХ. Тада су поједини аналитичари сматрали да се Русија повлачи са Балкана. Међутим, добрим познаваоцима прилика је било јасно да ће Русија бити још снажније, на друге начине присутна на Балкану, што потврђују и најновије инвестиције РФ, као и врло интензивни политчки односи и пре свега сарадња у подручју енергетике.

Током састанка бити размотрен рад самих дипломатских представништава РФ у региону, њихово материјално- техничко опремање, као и питање обезбеђивања квалитетног кадра. Господина Бећировића питамо зашто је још, из техничког угла посматрано, важан овај сусрет амбасадора РФ?

Значајно је због чињенице да већина држава на Балкану није настала као последица унутрашњег консензуса унутар тих држава. Већ пре свега због воље пре свега због воље великих сила, односно спољног фактора. И у тим државама, које ниси последица унутрашњег консензуса, увек је битно шта се каже „споља“, односно шта кажу велике силе и у том контексту би требало разумети улогу Русије која је један од битних фактора на самом Балкану и наравно на свету.

Глас Русије

tačno.net
Autor/ica 24.12.2013. u 09:14