“WHAT IS EUROPE?“ VEČERAS NA 43. INTERNACIONALNOM FESTIVALU ALTERNATIVNOG I NOVOG TEATRA – INFANT

tačno.net
Autor/ica 28.6.2016. u 17:06

“WHAT IS EUROPE?“ VEČERAS NA 43. INTERNACIONALNOM FESTIVALU ALTERNATIVNOG I NOVOG TEATRA – INFANT

Predstava “What is Europe?“ nastala u režiji Andrása Urbána i prema esejima László Végela, večeras će igrati na 43. izdanju Internacionalnog festivala alternativnog i novog teatra – INFANT koji se u organizaciji novosadskog Kulturnog centra od 26. juna o 01. jula održava u Novom Sadu. Novosadska publika će imati priliku da pogleda priču koja preispituje ideju evropskog u njenom idejnom, historijskom i kulturnom smislu, a koja se istovremeno na određen dramski način sukobljava i sa političko konceptualnom odrednicom EU kao evropskim sklopom.

Uzimajući u obzir da “What is Europe?“ kroz saznanja i iskustva čovjeka sa Balkana govori i o identitetu građana koji iako po geografskom i historijsko-kulturnom kontekstu pripadaju Evropi, postoje samo van zvaničnih političko-evropskih teritorija, predstava na odličan način korespondira sa temom Festivala. “Ovogodišnji Festival će nas natjerati da se zapitamo da li je sloboda postala roba koju možemo kupiti i prodati i koliko ta cijena košta“, rekao je izvršni producent festivala INFANT, Simon Grabovac.

Uloge u predstavi ostvaruju Sanin Milavić, Vedrana Seksan, Mirna Kreso, Benjamin Bajramović, Dženana Džanić i Amar Čustović dok ostatak autorskog tima čine dramaturginja Bojana Vidosavljević, kostimografkinja Lejla Hodžić, kompozitorica muzike Irena Popović-Dragović, asistent reditelja Zulfikar Filandra i asistentica scenografije Jasmina Koluh.

Internacionalni festival alternativnog i novog teatra – INFANT je festival pozorišnih predstava sa više od 30 godina dugom tradicijom. Predstavlja jedinstven spoj nesvakidašnje pozorišne interpretacije, neklasičnog glumačkog izražavanja i modernog jezika teatra. Na ovogodišnjem INFANT-u publiku ima priliku pogledati deset predstava u sedam festivalskih dana, a okosnica ovogodišnje selekcije je opisana provokativnim sloganom Pošto sloboda?

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 28.6.2016. u 17:06