Štefica Galić dobitnica Mirovne nagrade “Goran Bubalo” za 2023. godinu

tačno.net
Autor/ica 21.9.2023. u 16:55

Izdvajamo

  • „Sretna sam da je neko prepoznao moj angažman i borbu koja traje godinama. Sva moja aktivnost rezultat je onoga što smatram svojom moralnom i ljudskom dužnošću. Ova nagrada puno mi znači jer nosi ime čovjeka, entuzijaste čijem smo humanizmu i dobroti svjedočili i koji nam je inspiracija svojim životnim opredjeljenjem i nastojanjima na izgradnji mira i boljeg i pravednijeg svijeta“, kazala je Štefica Galić, dobitnica Mirovne nagrade „Goran Bubalo“.

Povezani članci

Štefica Galić dobitnica Mirovne nagrade “Goran Bubalo” za 2023. godinu

Foto: Mreža za izgradnju mira

Na Međunarodni dan mira, 21. septembar, Udruženje mreža za izgradnju mira dodijelilo je po jedanaesti put Mirovnu nagradu “Goran Bubalo” za 2023. godinu Štefici Galić za borbu protiv nasilja i nepravde, suočavanja sa prošlošću, za hrabrost, otpor i izgradnju mira u Bosni i Hercegovini i regiji. 

„Sretna sam da je neko prepoznao moj angažman i borbu koja traje godinama. Sva moja aktivnost rezultat je onoga što smatram svojom moralnom i ljudskom dužnošću. Ova nagrada puno mi znači jer nosi ime čovjeka, entuzijaste čijem smo humanizmu i dobroti svjedočili i koji nam je inspiracija svojim životnim opredjeljenjem i nastojanjima na izgradnji mira i boljeg i pravednijeg svijeta“, kazala je Štefica Galić, dobitnica Mirovne nagrade „Goran Bubalo“.

Spasoje Kulaga također je dobitnik u istoj kategoriji za borbu protiv nasilja i nepravde, suočavanju sa prošlošću, za hrabrost, otpor i izgradnji mira u Bosni i Hercegovini i regiji. Specijalna nagrada Mreže za izgradnju mira u 2023. godini dodijeljena je Lejli Kusturica, Sari Tuševljak i Sunčici Kovačević za borbu protiv ekološkog nasilja i zaštite prirode.

Ove godine je Mirovna nagrada za obrazovanje o miru dodijeljena Javnoj ustanovi Srednja tehnička škola iz Tešnja za rad na multietničkom razumijevanju među mladima i za promociju mirovnog obrazovanja unutar Bosne i Hercegovine i regiona.

Mirovna nagrada „Goran Bubalo“ prepoznaje naše lokalne heroje i heorine koji žive i šire ove najviše ljudske vrijednosti.

Prilikom odabira dobitnika ili dobitnica Mirovne nagrade uzimaju se u obzir postignuća nominiranih u godini prije primanja nagrade, kao i njihov stalni doprinos unapređenju ljudskih prava, očuvanja i izgradnje mira u BiH.

Mreža za izgradnju mira Mirovnu nagradu “Goran Bubalo” dodjeljuje svake godine, a ovom nagradom prepoznaje i podržava izuzetne napore pojedinaca_ki koji_e teže obnovi mira, očuvanju i promociji pravde i ljudskih prava u Bosni i Hercegovini.

Mirovna nagrada ustanovljena je 2013. godine, a od 2020. godine nosi ime Gorana Bubala u znak sjećanja na pokojnog osnivača i predsjednika Mreže za izgradnju mira.

Danas je održana i omladinska konferencija „Omladinski aktivizam za mir“ na kojoj su mladi ljudi imali priliku predstaviti svoje viđenje mira u lokalnim zajednicama i diskutovati na ovu temu.

Samo uz stalnu i dosljednju borbu za humane, građanske i demokratske vrijednosti možemo omogućiti mir, pravdu, sigurnost i prosperitet za sve građane i građanke Bosne i Hercegovine.

Mreža za izgradnju mira koja okuplja više od 250 članica, organizacije civilnog društva i škole i koja vodi dva od najposjećenijih web portala u zemlji a čak i regionu: www.mreza-mira.net  www.snagalokalnog.ba .

Dodjela Mirovne nagrade “Goran Bubalo” održana je zahvaljujući programu Snaga Lokalnog, petogodišnjeg programa Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji radi na  osnaživanju lokalnih zajednica.

tačno.net
Autor/ica 21.9.2023. u 16:55