LUSTRACIJOM NA HOBOTNICU

Ibrahim Prohić
Autor/ica 2.6.2019. u 11:47

Izdvajamo

  • Akademski govoreći u BiH je suspendovan oficijelni politički (u ovom slučaju pravosudni) sistem i umjesto njega instaliran neformalni, ali efikasni i naravno pogubni sistem, po ključnim principima mafije. Hobotnica koja je premrežila cijeli teritorij BiH, oba entiteta, distrikt Brčko, kantone, županije...

Povezani članci

LUSTRACIJOM NA HOBOTNICU

Bolesno bh društvo može ozdraviti tek kad ozdravi pravosuđe.

Činjenica prva: od formiranja VSTV, prije 13 godina, niti jedan glavni javni tužilac u BiH nije završio svoj mandat. Kontraverze, skandali, smjene.

Zaključak: Ne radi se o incidentu, već o pravilu. Ovaj aktuelni (M.T.) dakle, nije izuzetak

Uzrok ili uzroci?

Politički patronat nad pravosuđem, odsustvo odgovornosti (krivičnopravnih sankcija) i moralna defektnost tužilaca. Nesretni spoj društvenih i individualnih faktora. Ovakvo stanje potvrđuje teorijski stav da u sistemu u kojem se ne primjenjuju zakonske kazne moral (p)ostaje prazna forma. U pravilu! Dakle, bez posljedica i za patrone i za njihove poslušnike u pravosuđu.

Činjenica druga: u optužnici Tužiteljstva KS protiv sutkinje (L.F.) piše da je nezakonito preknjiženo (što bi trebalo značiti sa jednog vlasnika na nekog drugog) 19 (i slovima devetnaest) nekretnina. U pravosuđu u BiH i nekretnine se mogu kretati nezakonito.

Tih 19 nekretnina vrijedno je nepunih osam miliona KM. Molim vas obratite pažnju na brojeve (devetnaest nekretnina i osam miliona KM). Obim na koji upozoravam nije stvar forme i pukog kvantiteta, već prelazak kvantiteta u (novi) kvalitet (po K. Marksu, ako se ko još sjeća Marksa). Taj novi (ne)kvalitet ovdje je ekstremna bahatost ljudi iz pravosuđa koji se igraju nekretninama i milionima kao da su pitanju žetoni u nekoj video igrici za djecu.

Ne jedna – dvije nekretnine, ne koja stotina KM… Mada je u uređenim društvima (u pravnoj državi) alarmantno kad se desi i jedan slučaj, bez obzira na vrijednost nekretnine, jer je u pitanju napad na sistem iznutra, napad iz podsistema koji je po ustavu zadužen da čuva zakonitost i pravnu sigurnost države i građana, te potencijalnih investitora izvana.

Zaključak: u našem slučaju sutkinje L.F. ne radi se o greški, već o praksi. To onda nije slabost sistema, već njegov kolaps. Ova tvrdnja (radikalna ocjena) postaje jasnija kad nastavimo čitati optužnicu protiv odsutne sutkinje L.F. Tamo piše: ¨U tome (znači u nezakonitim radnjama) su joj pomagali…¨ slušajte sad reprezentacije pravosudne i državne mafije…¨pojedine sudije, advokati, notari, sudski i općinski službenici i drugi¨. Sportskim jezikom, i igrači na terenu i rezerve i uprava…

Akademski govoreći u BiH je suspendovan oficijelni politički (u ovom slučaju pravosudni) sistem i umjesto njega instaliran neformalni, ali efikasni i naravno pogubni sistem, po ključnim principima mafije. Hobotnica koja je premrežila cijeli teritorij BiH, oba entiteta, distrikt Brčko, kantone, županije…

Posljedice trpe pripadnici svih konstitutivnih naroda, a možda više i prije njih oni Ostali.

Gore od navedenog je što ni posljednji slučaj (M.T. ili sutkinje L. F.) neće (daj Bože da se prevarim) promijeniti stanje u pravosuđu. Umjesto sistematske vanjske lustracije, promjene koncepta i modela VSTV, te prije svega procedura izbora sudija i tužilaca desiće se šutnja odgovornih neko vrijeme, a onda… Što bi rekla ona nesretnica od prije nekoliko dana, otićiće Jovan doćiće Muradif ili Jure.

Evo sad i moja jedna rečenica. Bolesno bh društvo može ozdraviti tek kad ozdravi pravosuđe.

Ibrahim Prohić
Autor/ica 2.6.2019. u 11:47