Zbog krize i nogometa u 2012. manje Britanaca na Jadranu

Autor/ica 8.11.2011. u 12:06

Zbog krize i nogometa u 2012. manje Britanaca na Jadranu

Zbog krize u eurozoni te sportskih manifestacija koje će zauzeti dobar dio ljeta i ostaviti velik dio Britanaca kod kuće, Hrvatska u idućoj godini može očekivati jednak ili čak manji broj britanskih turista, iako se očekuje veći broj letova između Velike Britanije i Hrvatske, smatra većina turoperatora koji prodaju aranžmane za Hrvatsku na britanskom tržištu. S britanskim partnerima u sklopu najvećega svjetskog turističkog sajma WTM-a London, koji je započeo u ponedjeljak, sastali su se Niko Bulić, direktor Hrvatske turističke zajednice, te Željko Lenart, državni tajnik u Ministarstvu turizma. Kako smo već pisali, u Londonu se nije pojavio ministar turizma Damir Bajs, koji je navodno službeno spriječen.

 WTM London prilika je da hrvatska strana svojim partnerima u Velikoj Britaniji predstavi mjere zajedničkoga oglašavanja koje su zaslužne da su se u Hrvatsku vratili najveći britanski turoperatori poput Thomsona. Za razliku od prošle godine, kad je hrvatska strana pred britanske turoperatore došla s već gotovim mjerama i datumom natječaja, Bulić i Lenart ove su godine partnerima tek mogli obećati da će mjere za iduću godinu biti na razini ovogodišnjih. U sklopu mjera udruženog oglašavanja s britanskim partnerima od 2009. do 2011. potpisani su ugovori ukupne vrijednosti 60,7 milijuna kuna. U ovoj je godini broj dolazaka britanskih turista u Hrvatsku dosegnuo 260.000 ili pet posto više nego lani, a s britanskog tržišta u prosjeku je prema Hrvatskoj bilo 70 letova tjedno. “Očekuje se da će program udruženih tržišnih aktivnosti uskoro odobriti Vlada i da će biti na razini ove godine. Dosadašnje mjere znatno su povećale broj dolazaka s britanskog tržišta i očekujemo da će se taj rast nastaviti i iduće godine”, kazao je Bulić. Britanski turoperatori, doduše, nešto su manje optimistični kad je u pitanju iduća godina te smatraju da će biti dobro ako se zadrže dosadašnji rezultati. Nekoliko je razloga za zabrinutost, pojašnjavaju turoperetori koji već neko vrijeme imaju Hrvatsku u svojim brošurama.

“Ova je godina bila jedna od najtežih za britansko gospodarstvo i stoga je porast koji smo ostvarili u Hrvatskoj doista dobra vijest iako je riječ o malim volumenima. Međutim, zbog ponovnog razbuktavanja krize u eurozoni u Velikoj Britaniji se najavljuju novi valovi otkaza, rast nezaposlenosti i pad standarda. Olimpijske igre u Londonu u kolovozu i Europsko prvenstvo u nogometu u srpnju dva su dodatna razloga zbog kojih će iduće godine više Britanaca ostati kod kuće za vrijeme godišnjih odmora i na to treba računati”, kaže Miodrag Macura iz agencije Balkan Holidays. Turoperatori su ponovno kritizirali visoke cijene usluga u Hrvatskoj, premali broj dodatnih sadržaja koje bi ponudili svojim klijentima, pogotovo izvan sezone, te prekasno predstavljanje mjera potpora koje uvijek slijedi tek nakon objavljivanja brošura.

Novi multimedijalni štand HTZ-a

Nema Bajsa, nema svečane promocije
Novi imidž štanda Hrvatske turističke zajednice (HTZ), zajedno s novim odorama hostesa, prošao je u Londonu bez posebnoga svečanog predstavljanja, što je, kako se doznaje, u najvećoj mjeri pomutilo to što se na WTM-u ove godine nije pojavio ministar Damir Bajs, već je umjesto njega došao državni tajnik Željko Lenart. Zašto Bajs nije u Londonu za javnost je tajna, a ministrov izostanak nisu željeli komentirati ili pak pojasniti ni Bulić i Lenart. Neslužbeno se, međutim, doznaje da su ministra Bajsa – koji se, iako službeno najavljen u glasilima WTM-a, tek nekoliko dana prije početka sajma odlučio na ostanak u Hrvatskoj – spriječile stranačke predizborne aktivnosti na mjestu potpredsjednika HSS-a. Predstavnici turističke industrije takav potez osuđuju te smatraju da je Bajs “trebao odigrati do kraja” iako je sada član tehničke Vlade. Predstavljanje novog štanda i dobar turistički rezultat koji je Hrvatska ostvarila u ovoj godini dodatni su razlozi zbog kojih naši sugovornici smatraju da Bajs London nije smio propustiti. Novi štand HTZ-a pohvalili su izlagači koji su ove godine sudjelovanje platili nešto skuplje nego prošlih godina. Dizajn multimedijalnog štanda potpisuje Ivica Propadalo, a odora Branka Vučetić-Atletić. Trošak novoga vizualnog identiteta HTZ-a je ukupno oko 200.000 kuna.

poslovni.hr

Tagovi:
Autor/ica 8.11.2011. u 12:06