Vlast kosovske događaje koristi za nacionalističko divljanje u Vojvodini i Novom Sadu

tačno.net
Autor/ica 28.9.2023. u 10:58

Izdvajamo

  • "Poručujemo naprednjačkim vlastima: Možete da radite šta god hoćete, ali ne i dokle hoćete. Šta god da činite, nećete uspeti da ubijete građansko, multikulturalno i proevropsko biće Novog Sada i Vojvodine."

Povezani članci

Vlast kosovske događaje koristi za nacionalističko divljanje u Vojvodini i Novom Sadu

Foto: Tacno.net

Po starom, dobro oprobanom receptu, vlast tragične događaje na Kosovu koristi za jezive kampanje nacionalističkog divljanja u Vojvodini i Novom Sadu, ističu iz Vojvođanskog kulturnog kluba “Vasa Stajić”.

“Teroristički akt na Kosovu je očigledno za cilj imao podizanje ionako uzavrele atmosfere straha i nasilja u celom društvu, a posebno u građanskoj i multinacionalnoj Vojvodini i njenom glavnom gradu, koji se prepoznaju kao pretnja tzv. nacionalnom jedinstvu, pod kojim se podrazumeva klerikalizam, ekstremizam, autoritarizam i ultracentralizam” navode u svom saopćenju za javnost.

Oni poručuju da uz pomoć svojih vojvođanskih gaulajtera (Đurić, Vučević, Vulin, Gojkovićeva, Jovanov, Rističević i ostali), i kroz različite akcije – pretnjama aktivistima, veličanjem i “hirotronisanjem” kriminalaca, podrškom terorizmu – zastrašuju građane Vojvodine svih nacionalnosti, pokušavajući u njih uterati “patriotizam” i pretvoriti ih u poslušnike promašenog velikonacionalnog projekta koji je doživeo brojne poraze u nedavnoj prošlosti.

“Najnoviji događaji su samo nastavak dugogodišnjeg delovanja srpskog nacionalizma u Vojvodini i Novom Sadu, a koje podrazumeva kontinuirani simbolički rat i okupaciju institucija: glavni grad Vojvodine je prekrečen u boje zastave Srbije, a u Matici srpskoj, Arhivu Vojvodine, Kulturnom centru Novog Sada i mnogim drugim ustanovama, uključujući i mnoge fakultete i studijske grupe – vladaju ekstremni desničari, koji proizvode nove generacija ‘kulturtregera'”, kazali su.

U tu svrhu se i lik ratnog zločina Vojislava Šešelja sa velikog plakata u centru grada ceri u lice “kulturnoj prestonici” Evrope, navodi one dodajući da ne treba tu zaboraviti da su vladike u Vojvodini, na čelu sa Irinejom bačkim, srednjovekovni mračnjaci koji suštinski i dugoročno razaraju društvo, podržavajući i okupljajući oko sebe ono najgore u njemu.

“Poručujemo naprednjačkim vlastima: Možete da radite šta god hoćete, ali ne i dokle hoćete. Šta god da činite, nećete uspeti da ubijete građansko, multikulturalno i proevropsko biće Novog Sada i Vojvodine.”

tačno.net
Autor/ica 28.9.2023. u 10:58