Vlada na natječaju od 20 milijuna kuna Crkvi dala 18, školama i vrtićima ni milijun

Ilko Ćimić
Autor/ica 26.8.2020. u 18:04

Vlada na natječaju od 20 milijuna kuna Crkvi dala 18, školama i vrtićima ni milijun

MINISTARSTVO regionalnog razvoja i fondova EU već četvrtu godinu zaredom provodi projekt Program ulaganja u zajednicu, a ove godine je, kao i prošle, podijeljeno 20 milijuna kuna. Od 124 prihvaćena projekta, njih 110 pripada Katoličkoj crkvi, odnosno od ukupnih 20 milijuna kuna za razvoj zajednice, 17,7 otišlo je “Crkvi u Hrvata”, pišu Index Istrage.

Prioritet je trebalo biti zdravstvo

Ovim natječajem nastavljena je tradicija HDZ-ove vlade da daleko najviše novca za “razvoj zajednice” odlazi u ruke Katoličke crkve, odnosno za obnovu križeva, crkvi, samostana i domova za umirovljene svećenike. Zanimljivo je da je ovogodišnji natječaj davno bio završen, kao i da su već dodijeljena sredstava, no rezultati su objavljeni tek danas. Napravili su to tek kada smo u službenom novinarskom upitu zatražili rezultate dodjele sredstava za 2020. godinu. No, krenimo redom.

Ministarstvo regionalnog razvoja već godinama provodi program ulaganja u zajednicu, a to opravdava potrebama, kako kažu, “šire lokalne zajednice za ulaganje u obnovu, izgradnju i rekonstrukciju građevina javne namjene čija će provedba pridonijeti jačanju socijalne kohezije, izvornih vrijednosti, vjerskih sloboda i očuvanju kulturne baštine, kao i druge građevine javne namjene koje imaju utjecaj na širu lokalnu zajednicu”.

Iako su korisnici Programa neprofitne organizacije iz područja zdravstva, obrazovanja, kulture i socijalne skrbi te vjerske zajednice, upravo ove posljednje dobivaju daleko najviše novca. Prema ovogodišnjim kriterijima, najviše su se bodovali projekti koji pridonose podizanju kvalitete zdravstvenih usluga, i to s 12 bodova od maksimalnih 20, osam bodova išlo je za one koji pridonose zadovoljenju vjerskih potreba.

Od 124 prihvaćena projekta, 110 ih pripada Crkvi

Od 124 prihvaćena projekta, za promicanje kvalitete zdravstvenih ustanova prihvaćena su svega tri. Tako je za sanaciju pokrova Opće bolnice Virovitica dodijeljeno 200 tisuća kuna, a 300 tisuća kuna dobila je Opća bolnica u Slavonskom Brodu. Isti iznos, 300 tisuća kuna, dobila je i Poliklinika za rehabilitaciju djece – Zlatni Cekin u Slavonskom Brodu.

Kao što smo napisali u uvodu, 110 projekata dobila je Katolička crkva, odnosno župe, svetišta i crkve. Najviši mogući iznos koji je dodijeljen bio je 300 tisuća kuna. Taj iznos dobilo je Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke, a toliko je dobila i obnova centralnog memorijalnog križa Župe Gospe van grada u Šibeniku. Isti iznos dobili su obnova crkve sv. Nikole Tavelića na zagrebačkoj Kustošiji, obnova crkve u Donjoj Bebrini, izgradnja spojnog mosta franjevcima u Zagrebu, samostan u Sinju, dom za umirovljene svećenike Đakovačko-osječke županije, numizmatička zbirka Svetog Šime, samostan u Makarskoj te katolička škola u Bokanjcu.

Vrtiću za ogradu 100 tisuća kuna

Četiri projekta dobila je Srpska pravoslavna crkva, a jedan makedonska crkva. Tek za usporedbu spomenimo kako je Kazalište Marina Držića dobilo 150 tisuća kuna, Pučko otvoreno učilište u Novskoj dobilo je 80 tisuća kuna za grijanje i stolariju. Dječji vrtići u Medulinu i na Pagu dobili su 100 tisuća kuna za obnovu ograde i krovišta. Škola u Ližnjanu dobila je 280 tisuća kuna, a gimnazija u Puli 250 tisuća.

Natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije by Index.hr on Scribd

Index.hr

Ilko Ćimić
Autor/ica 26.8.2020. u 18:04