Vlada HNK zaključila da bi trebalo skontat neku reformu srednješkolskog obrazovanja, il nešto tako

Irma Baralija
Autor/ica 6.7.2017. u 22:36

Vlada HNK zaključila da bi trebalo skontat neku reformu srednješkolskog obrazovanja, il nešto tako

Istinu je rekao veliki premijer Vlade HNK na jučerašnjem sastanku, zaista nam treba reforma, ali nama treba reforma PROTIV vladinih uhljeba i ZA obrazovanje, a ne obratno. Trebaju nam škole kao slobodni teritorij za stručne, kvalitetne i poštene profesore/ice kojima će se dati najbolji uslovi i koje će se pustiti da slobodno rade svoj posao. Treba nam reforma škola iz fabrika za zapošljavanje SDA/HDZ kadrova u fabrike slobodoumnih, mislećih subjekata. 

Posljednji opći izbori u Bosni i Hercegovini održani su 12. oktobra 2014. godine. Po tragičnim rezultatima istih već smo mogli naslutiti koliko će nesposobna, licemjerna, spora i troma biti još jedna Vlada HNK. Kad kažem spora i troma mislim npr. na činjenicu da su se izbori održali 12. oktobra 2014. a Vlada HNK je formirana nakon skoro pa godinu dana, tačnije 23. septembra 2015. godine. Godinu dana im je trebalo samo da se dogovore čija stražnjica ide u koju fotelju, razumijem da je njima to najvažniji dio mandata, ali svejedno je sramno.

Vlada HNK-a  je sastavljena po starom provjerenom receptu 6 + 6, odnosno, da nam je zdravo glava, SDA je dobila šest resora, a HDZ BiH jedan resor manje uz premijersku poziciju. 

Resor obrazovanja je, valjda zbog svih zasluga, postignuća, briljantnih poteza i inovacija prethodnih ministara, opet pripao SDA-u. I tako je SDA-ov novoizabrani ministar odlazio na posao svaki dan od 23. septembra 2015., pa do juče, 5. jula 2017. godine i prosto se divio fascinatnoj situaciji u obrzovanju u HNK i genijalnom poslu koji je obavljao njegov stranački kolega prethodnih godina, neprevziđeni Zlatko Hadžiomerović, ne misleći da bi se nešto suštinski trebalo mijenjati.

Pardon, pored navedenog, zahtjevnog posla, za novog SDA Ministra u akciji smo čuli ustvari jednom, bilo je to prošle godine kada je Ministar odlučio odgoditi početak nastave u novoj školskoj godini za 15. 9. “Razlog za odgodu nastave su visoke temperature, ali i to da radovi na pojedinim školama još uvijek nisu završeni.” Kad kažem nesposobna Vlada onda mislim na nesposobna npr. da dogovori izvođenje radova u predviđenom roku (iako nikom nije poznato kojih tačno radova jer su školske zgrade i nakon 15. 9. bile jednako neprilagođene potrebama modernog nastavnog procesa. 

Usput budi rečeno školska igrališta i sale i dalje nisu postojale u većini škola, npr. srednjih, npr. onih koje prate bosnaski plan i program). Kada kažem licemjerna mislim na ove “visoke temperature” na koje se vadila Vlada i zbunjene roditelje i njihovu djecu koja su kroz prozor gledala kako pada kiša cijelu prvu sedmicu septembra.

Kad smo kod licemjerstva, pričali su tada neki pofesori i profesorice u HNK kako je Vlada donijela ovakvu odluku kako ne bi morali zaposliti za stalno stotine “problematičnih” (kvalitetnih, kretivnih, hrabrih, nezavisnih, bez oraha u džepu) profesora/ica koji po novom Zakonu o radu imaju pravo da im se ponižavajući i ucjenjivački ugovori na jednu školsku godinu, kakve imaju godinama, napokon promijene u stalni radni odnos, kako bi i oni mogli imati određenu stabilnost, planirati živote, porodice, itd. 

Naime, kako stoji u članu 22 novog Zakona o radu FBiH, “Ugovor o radu na određeno vrijeme ne može se zaključiti za period duži od tri godine. Ako radnik izričito ili prećutno obnovi ugovor o radu na određeno vrijeme sa istim poslodavcem, odnosno izričito ili prećutno zaključi s istim poslodavcem uzastopne ugovore o radu na određeno vrijeme na period duži od tri godine bez prekida, takav ugovor smatrat će se ugovorom o radu na neodređeno vrijeme.” 

Odgodom nastave do 15. 9. Vlada HNK je učinila da svi profesori/ce koji su već 3 godine imali ugovore na određeno, bez prekida, sada imaju dovoljno dug prekid i izgube pravo da ostvare ugovor na neodređeno, tj. sve njih se “resetovalo”, sad su ponovo na početku i narednih tri godine moraju da šute i trpe, po mogućnosti da se ulizuju i veličaju vlastodršce, od svojih direktora pa nadalje, te se nadaju da će za 3 godine ipak dobiti ugovor na neodređeno.

Ovako su govorili neki profesori/ce, oni koji nisu familija vlastodršcima, a takvi su rijetkost danas u HNK školama, samo nisu ni oni smjeli javno, manjina su, neće da se zamjeraju, treba im posao, imaju djecu, vraćaju kredite, ne vjeruju da mogu nešto da promijene, jer SDA/HDZ hobotnica je ogromna, svojim ljigavim pipcima prekrila je sve, ko im se suprotstavi odmah može tražiti termin za radnu vizu u njemačkoj ambasadi, a i to se sad čeka po godinu dana jer mnogo je obespravljenih, ugnjetavanih, razočaranih i tužnih izbjeglica iz besmisla, hoću reći zainteresovanih.

Ne bih da tvrdim čija je istina istinitija, ucjenjenih profesora/ica ili SDA/HDZ ministara i njihovih meteorološko/građevinskih obrazloženja, ja samo znam da nam ova Vlada ni u jednom momentu do sada nije dala razloga da joj vjerujemo, pa što bismo sada?

Ipak izgleda da ova Vlada neće ostati samo na toj velikoj i značajnoj odluci od prošle godine, kada se radi o obrazovanju, ova Vlada smatra da je moguće donijeti dvije odluke za četri godine mandata pa je tim povodom juče u Gradskoj vijećnici Grada Mostara održan sastanak predstavnika Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, direktora osnovnih i srednjih škola u kantonu i predstavnika Zavoda za školstvo i Pedagoškog zavoda. 

Donesen je nevjerovatan i neočekivan zaključak: TREBA NAM REFORMA SREDNJEŠKOLSKOG OBRAZOVANJA. 

Šok i nevjerica. Niko nije mogao da zamisli ovakav ishod sastanka. 

Isto kao što niko ne može da zamisli da je jedini razlog dolaska do ovog zaključka ne briga za djecu i njihovu budućnost, nego briga za nemogućnost uhljebljenja SDA/HDZ kadrova po školama JER NEMA VIŠE DJECE – pokazali upisni rokovi koji su se odvijali u proteklom periodu. 

Nema više djece jer je Vlada

a. natjerala njihove roditelje da ih odvedu u Njemačku, 

b. natjerala potencijalne roditelje da čekaju bolja vremena i bolje profesore/ice kojima će slati djecu jer ne mogu da prežive vladine uhljebe koji izvode lobotomiju mozga na časovima i intelektualno masakriraju omladince. 

Za sve one koji još nisu shvatili razmjere kataklizme srednješkolskog obrazovanja, pozivam Vladu da objavi ne samo brojke s biroa, neka objave brojke o “opravdanim izostancima” djece s nastave u srednjim školama. O tome niko ne govori. Vlada, Ministarstvo, raznorazni zavodi i stručnjaci od djece prave ne samo neznalice nego i lažove, i ne samo od djece nego i od roditelja koji zovu razrednike da kažu da je dijete “bolesno” i ljekara koji potpisuju pravdanja za te iste “bolesti” itd. 

Brojke su poražavajuće i jasno nam govore o tome koliko je zaista grozno iskustvo biti srednjoškolac, biti prepun energije, ideala, znatiželje i snova, a biti primoran da svaki dan gledaš i slušaš vladine uhljebe koji na svaki način nastoje da te upravo zbog toga kazne, dotuku, ukalupe, primire, obeshrabre itd. jer snovi, idaeli i kreativnost su opasni po sistem, a uhljebima je sistem, upravo ovakav, svetinja.

Takođe nam govore i o  načinu na koji roditelji pristaju učiti djecu da se nose s problemima: bježanjem i laganjem. Roditelji, morate prestati reproducirati ponašanja koja vam Vlada plasira kao prihvatljiva i praktična, nemojte biti kao oni, vi i vaša djeca zaslužujete bolje.

Irma Baralija
Autor/ica 6.7.2017. u 22:36