Vlada FBiH smijenila direktora te Upravni i Nadzorni odbor Zavoda Pazarić

S.H.
Autor/ica 22.11.2019. u 11:17

Vlada FBiH smijenila direktora te Upravni i Nadzorni odbor Zavoda Pazarić

Ova odluka uslijedila je nakon velikog pritiska javnosti i jučerašnjih protesta poslije objavljivanja spornih fotografija na kojima se vidi da su štićenici Zavoda, djeca vezana za krevete i radijatore.

Ministri su razmatrali nekoliko nekoliko zaključaka o stanju u Zavodu Pazarić, među kojima je vanredni nadzor o stanju u toj ustanovi, inspekcijski nadzor Porzene uprave, stručni nadzor o zbrinjavanju te zaključci o poduzetim mjerama.

Na kraju je jedan od zaključaka smjena kompletne uprave Zavoda Pazarić, na čelu sa direktorom Redžepom Salićem (SBB). Smijenjen je i Upravni odbor Zavoda kojeg čini pet članova i to: Janja Milinković (predsjednica), Anes Kaleta, Saida Kastrat, Džana Kilić i Enisa Hodžić.

Također smijenjeni su i članovi Nadzornog odbora, a to su: Dalila Efendić (predsjednica), Mevlida Bandić, i Ivana Bago.

Podsjetimo, prije dva dana zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH Sabina Ćudić prezentirala je šokantne detalje o tretmanu štićenika, a posebno djece u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Nakon toga reagirale su brojne organizacije, institucije, a obaviješteno je i Tužilaštvo Kantona Sarajevo. Teško stanje i brojni problemi u funkcioniranju Zavoda Pazarić unazad nekoliko godina privikla su pažnju javnosti prije nekoliko mjeseci, kada je, danas smijenjeni direktor Redžep Salić u Parlamentu FBiH obznanio brojne detalje.

klix.ba

S.H.
Autor/ica 22.11.2019. u 11:17