ViK UPRKOS MILIONSKIM GUBICIMA ULAZI U SPORNE NABAVKE: Daju 600.000 KM za dostavu računa

Adis Šušnjar
Autor/ica 26.6.2018. u 16:54

ViK UPRKOS MILIONSKIM GUBICIMA ULAZI U SPORNE NABAVKE: Daju 600.000 KM za dostavu računa

Uprkos mnogobrojnim problemima u KJKP Vodovod i kanalizacija (ViK) d.o.o. Sarajevo, višku radnika i milionskim gubicima, ova javna kompanija će izdvojiti 600.000 KM privatnoj firmi za “nabavku usluge preuzimanja elektronskog računa, štampanje, kovertiranje, prijenos i dostavu kupcima”.

Prošle godine ViK je posao očitanja i izrade računa vrijedan više od milion maraka ugovorio sa firmom “MHS”. Direktor ove  firme, Hadis Kustura, nekadašnji je predsjednik Kantonalnog odbora Asocijacije mladih SDA. U vrijeme potpisivanja ugovora direktor VIK-a je također bio član SDA i nekadašnji predsjednik KO Asocijacije mladih ove stranke Nezir Hadžić.

Kako je navedeno u postupku javne nabavke, ponudu je tada dostavila jedino firma MHS d.o.o. Prema navodima medija, ostalo je nerazjašnjeno da li je tada ViK ispitao razloge zbog kojih je primio manje od tri ponude u otvorenom postupku jer opća je pretpostavka da je zadovoljena konkurencija ako su dostavljene najmanje tri prihvatljive ponude.

Iz firme MHS su tada su demantovali medije koji du objavili vijest i pojasnili da će oni raditi na izradi računa i održavanju sistema, “dok će uposlenici ViK-a obavljati kompletan posao dostave”.

“Što se tiče informacija kako će ViK platiti MHS-u više od milion KM za očitavanje i distribuciju računa radi se o dezinformacijama. Ugovor je potpisan na tri godine i prema njemu, MHS će ostvarivati godišnji promet od 300.000 KM. Prema njihovim izvještajima i analizama, korištenjem ovih sistema ostvarit će uštedu od 46 posto, odnosno blizu milion KM. Mi naplaćujemo samo prolaz, izlazak računa i to po računu koji izađe, koji se očitava na terenu”, navedeno je u tom demantiju.

Foto: Faksimil Ugovora sa MHS

S obzirom na mnogobrojne probleme u ovom preduzeću s pravom se postavlja pitanje isplativosti ovako velikih finansijskih izdvajanja za očitavanje, printanje i distribuciju računa u novom postupku nabavke. U toku dana komentar iz ViK-a nismo uspjeli dobiti.

Slaviša Šućur, zastupnik SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo, kaže da ova nabavka otvara sumnju na nešto što SDA radi dugo vremena.

„Očigledno je namjera da se nečistim poslovima dođe brzo do novca. To je jedna struktura koja je ostala od SDA i koja nema nikakvih interesa za građane.  Hoće li neko sad objasniti iz ViK-a da li će otpustiti višak radnika ili kako opravdavaju ovu odluku. Kod nas bi, ne samo ovu, nego nažalost svaku nabavku trebalo provjeriti. Korupcija u ovoj zemlji je dovela do toga da je svaka nabavka sumnjiva“, kazao je Šućur.

Edin Forto, zastupnik Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo, kaže da zbog načina na koji je do sada rađeno u ViK-u i ova odluka ukazuje na neispravnost.

„Oni unajmljuju firme za dostavu računa mimo Pošte BiH. Podržavam brži prelazk na elektronske račune ali to treba biti transparentno. Već godinama angažuju firme koje stvaraju sumnju u transparentnost postupka javne nabavke. Nažalost, mi nemamo uvid u svakodnevno poslovanje ViK-a. Mislim da bi svakako nadležne institucije trebale provjeriti ovu nabavku“, kazao je Forto.

 * Tekst je proizveden u okviru medijskog pool-a Mreže ACCOUNT (Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva)

inforadar.ba

Adis Šušnjar
Autor/ica 26.6.2018. u 16:54