Veći broj žutih traka predstavlja rešenje za kolapse

Autor/ica 17.3.2011. u 03:19

Veći broj žutih traka predstavlja rešenje za kolapse

Rekonstrukcija Gazele nije se juče odrazila na saobraćaj u gradu kao dan pre. Vozila gradskog prevoza kasnila su najviše desetak minuta, pa su otpravnici uspevali da ih, kako kažu u GSP, “ukalupe” u red vožnje.

Uprava Grada apeluje na korišćenje vozila GSP da bi se izbegli kolapsi, a saobraćajni stručnjaci smatraju da bi žute trake trebalo bolje “razmestiti”.

Na Brankovom mostu, glavnoj alternativi Gazeli, u jutarnjem špicu bile su kolone vozila, ali je gradski prevoz funkcionisao zadovoljavajuće, upravo zahvaljujući žutoj traci.

– Sve linije iz pravca opštine Novi Beograd stizale su gotovo u minut tačno, ali su kasnili autobusi koji su na Zeleni venac stizali iz Zemuna. Do kašnjenja nije došlo zbog gužvi na Brankovom mostu, već zbog radova u Ulici 22. oktobar u Zemunu – kažu dispečeri GSP “Beograd”.

Zbog negativnog iskustva prvog dana radova na Gazeli mnogi Beograđani juče su poslušali apel i krenuli gradskim prevozom na posao. Ali, saobraćaj u blizini Trga republike i u Bulevaru kralja Aleksandra gotovo je stao na 10 minuta. Na tim saobraćajnicama nema žute trake.

– Na brojnim raskrsnicama saobraćaj su kontrolisali policajci, pa su naše vozače na pojedinim linijama čak preusmeravali da bi izbegli gužve u špicu. Na liniji 24 nisu skretali iz Cara Dušana u Francusku, već nastavljali pravo da bi izbegli kolone kod Trga – kažu u GSP.

Saobraćajci su pojačali nadzor na najvažnijim saobraćajnicama u gradu, a GSP ima apsolutni prioritet.

– U jutarnjem i popodnevnom špicu svakodnevno 44 policajaca i šest oficira kontroliše saobraćajnice sa žutom trakom. Posebnu pažnju obraćamo na bulevare vojvode Mišića i Mihajla Pupina, te Brankovu ulicu, pošto su tamo najveće gužve – kažu u saobraćajnoj policiji. Kazna za vožnju žutom trakom je 5.000 dinara.

Žuta traka je svakako doprinela bržem gradskom prevozu na Brankovom mostu. Ali, te trake u Terazijskom tunelu nema. Saobraćajni stručnjaci ističu da proces obeležavanja žutih traka u gradu nije završen.

– Neophodno je tu sprovesti promene. Na primer, u Sarajevskoj je žuta traka u krajnjoj desnoj traci, ali je ujedno i dozvoljeno parkiranje na trotoaru. Zato se dešava da mnogi vozači voze nedozvoljenom trakom da bi našli parking. Slično je i na potezu od Crvenog krsta do Konjarnika. S druge strane, u Bulevaru vojvode Mišića žuta traka počinje od “Mostara”, iako vozači koji žele na Sajam moraju da voze upravo tom trakom da bi skrenuli za parking – kaže saobraćajni inženjer Vladimir Simidžija.

Blic

Tagovi:
Autor/ica 17.3.2011. u 03:19