Večeras zatvaranje izložbe Milomira Kovačevića Strašnog u Zvonu

tačno.net
Autor/ica 31.7.2018. u 13:26

Večeras zatvaranje izložbe Milomira Kovačevića Strašnog u Zvonu

Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono sa zadovoljstvom vas poziva na zatvaranje izložbe fotografija „Oda radosti“ u Zvonu.

Večerašnji susret biće još jedna prilika da se nakon jednomjesečne postavke sretnemo s autorom koji nam je tradicionalno omogućio vrhunsku izložbenu postavku, ovoga puta posvećenu Orkestru limene glazbe iz Stoca, nastalu s ciljem slanja drugačije poruke iz grada koji je najčešće žrtva dnevne politike i zbog čega je teško da poruke drugačije vrste stignu do publike.

Zanimljivo je da je između izložbe u Stocu i ove sarajevske u Zvonu, Milomir Kovačević Strašni izlagao „Odu radosti“ u Parizu u jednoj od najznačajnijih galerija i da je to ujedno i jedna od najzapaženijih njegovih postavki u Francuskoj.

Uz portrete članova i članica Orkestra limene glazbe u Stocu, na pažljivo koncipiranoj postavci se nalaze i notni zapisi „Ode radosti“ te tekst koji potpisuje Andrea Lešić i koja je između ostalog napisala: „Orkestar limene muzike iz Stoca je, nekim nevjerovatnim čudom, u razjedinjenom i uništenom gradu obnovio tradiciju zajedničkog sviranja muzike za zajednicu. I u toj obnovi, on je zajednicu uspostavio: mješavina preživjelih članova nekadašnjeg orkestra, i vrlo, vrlo mladih ljudi koji se predratnog perioda zajedničkog života i zlatnih godina onog nekadašnjeg orkestra vjerovatno ni ne sjećaju, ali koji sada, zajedno, stvaraju muziku čija je svrha da obilježi zajednički život.“

tačno.net
Autor/ica 31.7.2018. u 13:26