Uveo bi i crkvenu listu srama, po uzoru na Poreznu

Autor/ica 28.8.2012. u 15:59

Uveo bi i crkvenu listu srama, po uzoru na Poreznu

Krapinski župnik Tomica Šestak svojim je župnim listićem neugodno iznenadio dio svojih vjernike (PXL)

Krapinski župnik Tomica Šestak svojim je župnim listićem kojeg je podijelio na nedjeljnoj misi, neugodno iznenadio dio svojih vjernike. Piše kako radnici Krakom gradnje ovih dana izvode radove na rekonstrukciji krapinske Vjeronaučne dvorane, i da su vremena takva da od nikog sa strane ne mogu očekivati neku značajniju pomoć. 

Za sretniju budućnost 

Stoga bi trebali vlastitim snagama i novcem raditi i graditi za sretniju budućnost. – Ne volim kukati i tražiti od vas vjernika financijsku pomoć, već svakom stavljam na vjerničku savjest i podsjećam da smo kao članovi Crkve dužni po petoj crkvenoj zapovijedi davati svoj doprinos. Ne čekajte Božić i božićne blagdane, nego što prije podmirite svoje obaveze, prema svojim mogućnostima – piše među ostalim Šestak i nastavlja, po vjernicima, s najspornijim dijelom. 

– Republika Hrvatska – Porezna uprava prije nekoliko tjedana objavila je listu svih pravnih i fizičkih osoba koji su dužni državi na temelju neplaćanja poreza. Ponukan ovom listom, mislim da bi i mi od sada mogli napraviti našu listu onih koji do sada nikako nisu doprinosili crkvenim potrebama. Ups! Jasno, to se neće dogoditi, ali je zgodno ipak spomenuti i nekima probuditi savjest – kaže župnik i dodaje kako krapinska Župa trenutno broji 2685 obitelji koji redovito primaju blagoslov i traže usluge crkve, a po evidenciji koja se vodi čak je 485 obitelji koje u zadnjih sedam godina preko Obiteljske knjižice nisu dali ni lipe za potrebe Crkve (tu se ne ubraja novac koje su obitelji dale prilikom blagoslova za Božić).

Više osjećaja 

– Je li župniku u ovo vrijeme teške krize bilo baš nužno krenuti u sve te radove, ako nema osiguran novac. Jedva nekako sastavljamo kraj s krajem, djeca će sada krenuti u školu, a sada nas još i župnik po crkvi proziva i radi svoje “crne liste”. Mislimo da bi u ovim teškim vremenima i Crkva trebala imati malo više osjećaja – žale se vjernici. 

Župnik Šestak na naš upit da prokomentira cijeli slučaj rekao nam je da ako ima nezadovoljnika, neka se jave njemu osobno ili pak Pastoralnom vijeću i da se takve stvari ne rješavaju putem novina.

 Tagovi:
Autor/ica 28.8.2012. u 15:59