UDRUŽENJE UMBRELLA

Upad u stan novinarke i urednika Žurnala je pokušaj zastrašivanja

tačno.net
Autor/ica 15.7.2023. u 13:00

Upad u stan novinarke i urednika Žurnala je pokušaj zastrašivanja

Udruženje Umbrella, koje okuplja 13 istraživačkih nezavisnih medija, izražava duboku zabrinutost zbog provale u stan jednog od urednika magazina Žurnala Eldina Karića i novinarke Žane Karić Gauk, te zahtijeva od policijskih organa i pravosudnih institucija da odmah pronađu odgovorne osobe i sankcionišu ovakav vid prijetnji i ugrožavanja sigurnosti novinara/ki u BiH.

Da je ovaj razbojnički čin samo pokušaj zastrašivanja, i to nakon bezbroj fizičkih napada, prijetnji, slapp tužbi i naručenih poreskih inspekcija kojima je izložena redakcija Žurnala već 14 godina, koliko i postoji, govori i činjenica da je stan temeljito, vrlo profesionalno i precizno ispreturan, te da osim dva laptopa nisu odnijeti ostali predmeti od vrijednosti.

S obzirom da je od različitih političkih i ekonomskih centara moći stvorena atmosfera nekažnjivosti napada na novinare/ke, ponižavanja, omalovažavanja, te da pravosudne institucije nisu dovoljno efiksane kada se radi o procesuiranju napada na novinare/ke, dovoljno govori o razrađenom sistemskom mehanizmu pokušaja gušenja slobodnih glasova, te nivou medijskih sloboda i sigurnosti medijskih djelatnika u Bosni i Hercegovini.

Pozivamo nadležne institucije na efikasno postupanje u ovom, ali i svim drugim slučajevima ugrožavanja ljudskih prava novinara/ki, jer to jeste i može biti jedina realna mjera spremnosti institucija da se zaštite medijski djelatnici, a time i pravo građana na informisanje u javnom interesu. Izostanak takve rekacije će dodatno ugroziti slobodu medija, sigurnost novinara/ki, te potkopati temeljne vrijednosti demokratije.

Udruženje Umbrella, sa svojim članicama, daje punu podršku kolegi/ci sa Žurnala, te pozivaju i ostale medijske djelatnike na solidarnost, jer je jasno da samo međusobna podrška i zajednička borba mogu pomoći da slobodno novinarstvo prebrodi teška vremena, koja su pred nama, bez teških posledica.

tačno.net
Autor/ica 15.7.2023. u 13:00