Umjetnička galerija BiH: Izložba „Plavi artizam“ je čista likovnost

Sanela Gojak
Autor/ica 23.3.2019. u 11:04

Umjetnička galerija BiH: Izložba „Plavi artizam“ je čista likovnost

Foto: Fena

U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine otvorena je izložba likovnih radova „Plavi artizam“ u sklopu realizacije prvog muzejskog outreach programa za djecu školskog uzrasta iz autističnog spektra u BiH.

Izložbu je zvanično otvorila autorica projekta, historičarka umjetnosti i uposlenica Umjetničke galerije BiH Aida Šarac.

– Pred nama je čista likovnost, razigrana, slobodna, šarena i izvorna.  Nadam se da ćete u izložbi uživati bar upola onoliko koliko smo dječaci i ja uživali stvarajući ova djela – kazala je Šarac prilikom otvaranja.

Nakon toga, prozvala je ovih šest dječaka autora same izložbe.

– Ja sam umjetnik! – izlazeći pred mnogobrojnim posjetiocima izložbe „Plavi artizam“ predstavljali su se ponosno dječaci: Velid Kadribegović, Faris Turanović, Adi Čivgin,  Amar Džafić, Ivan Nuić i Benjamin Karabegović.

Suvišno je govoriti koja emocija i toplina je ove večeri bila prisutna u ovoj Galeriji.

Izložbu obuhvata 28 likovnih radova na papiru i platnima, devet skulptura, tri instalacije i tri figurine.

Aida Šarac je u okviru naučno-istraživačkog rada vodila radionice sa djecom od septembra 2018. godine. Projekt je finansijski podržao Fond otvoreno društvo Bosne i Hercegovine.

Muzejski outreach program je kreiran za inkluziju specifičnih društveno – senzibilnih i kulturoloških grupa u muzejski rad.

Izložbu „Plavi artizam” prate didaktički materijali i materijali dokumentarnog karaktera, pa je Šarac sa malim umjetnicima na šestomjesečnim likovnim radionicama eksperimentisala temperama, ugljenom, suhim pastelama, glinom, kineskim papirom itd.

Izložbeni konteksti u kojima su se odvijale obrazovne radionice obuhvatali su  stalnu postavku Oprostorena intima i izložbe Zbirka u zbirci: Mirko Komosar, odabrana djela Branka Šotre, kao i skulpture iz kolekcije UGBiH i plakate XIV Olimpijskih igara u Sarajevu iz arhiva ove galerije.

Šarac se zahvalila svima onima zbog kojih je ovaj projekat uspješno izveden, prije svega roditeljima malih umjetnika i učesnika šestomjesečnih radionica jer bez njihove saradnje ne bi ovaj projekat bio moguć, kao i kolektivu Umjetničke galerije BiH koji joj je pružio ogromnu podršku, strpljenje i razumijevanje u realizaciji projekta „Plavi artizam“.

Izložba će biti otvorena do 2. aprila kada se obilježava Međunarodni dan svjesnosti o autizmu.

Sanela Gojak
Autor/ica 23.3.2019. u 11:04