Umbrella: Sraman i nedopustiv napad na Vukelića i novinare

tačno.net
Autor/ica 9.3.2023. u 10:30

Umbrella: Sraman i nedopustiv napad na Vukelića i novinare

Foto: Capital.ba

Udruženje Umbrella, koje okuplja 13 istraživačkih nezavisnih medija, osuđuje direktni napad predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na urednika portala Capital.ba Sinišu Vukelića, kao i vrijeđanje novinara, aktivista, te predstavnika nevladinog sektora koji se protive Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Republike Srpske, nazivajući ih „spodobama“.

Koristeći neprimjeren i prijeteći riječnik Milorad Dodik je iznio niz uvreda na račun predstavnika novinarske/medijske zajednice i civilnog sektora koji se protive kriminalizaciji klevete, te izjavio da misli „da oni koji su prekardašili u tome da stvaraju jednu nepovoljnu atmosferu žele da nametnu i sebe odbrane kao što je Vukelić i neke druge spodobe koje ovdje godinama lažu, petljaju, nameću ljudima, reketiraju i ne znam šta čine sada žele da novinarsku zajednicu kupe za sebe“.

Novinarskoj i medijskoj zajednici je jasno da predsjednik Dodik od dolaska na vlast u Republici Srpskoj koristi različitu terminologiju i uvrede kako bi se obručunavao sa neistomišljenicima, a najčešće su to novinari, čiji je jedini „grijeh“ želja da svoj posao rade časno, odgovorno i bez straha za svoju slobodu. U borbi protiv kriminalizacije klevete i najavljenih izmjena Krivičnog zakona RS medijski djelatnici se koriste demokratskim i legitimnim mehanizmima kako bi izrazili svoje mišljenje i podigli glas protiv najavljenog medijskog mraka ne samo u Republici Srpskoj, već i u cijeloj Bosni i Herecgovini.

Udruženje Umbrella također osuđuje najavu rigoroznih mjera protiv nevladinih organizacija i udruženja, koja se finansiraju donatorskim sredstvima, te poručuju da je ovo još jedan u nizu pokušaja ograničavanja slobode medija, izražavanja i udruživanja.

Jasno je da ovakve najave predstavljaju eklatantan pokušaj ućutkivanja nezavisnog, istraživačkog novinarstva sa nesagledivim posljedicama po slobodu medija, kao i pravo građana na nepristrasne, objektivne i istinite informacije.

Udruženje Umbrella, sa svojim članicama, daje punu podršku uredniku portala Capital.ba Siniši Vukeliću, te poziva sve medije i novinare u BiH, domaće i međunarodne organizacije da se pridruže u borbi protiv kriminalizacije klevete u Republici Srpskoj.

Inforadar.ba, Interview.ba, Impulsportal.net, Spin-portal.info, eTrafika.net, Gerila.info, Direkt-portal.com, Capital.ba, Hercegovina.info, Infoveza.com, Tačno.net, Fokus.ba, Žurnal

tačno.net
Autor/ica 9.3.2023. u 10:30