Ukazati čast nevinim žrtavama

tačno.net
Autor/ica 24.3.2018. u 15:08

Ukazati čast nevinim žrtavama

Na današnji dan 24. mart obilježava se Međunarodni dan prava na istinu u vezi sa ozbiljnim kršenjem  ljudskih prava i dostojanstva žrtava.

Širom svijeta, održavaju se brojne inicijative u znak sjećanja na one koji su bili izloženi patnji i progonu, kao i u znak odbijanja rata, nasilja i kršenja ljudskih prava kao sredstva za postizanje političkih ciljeva.

Uzimajući u obzir istoriju Bosne i Hercegovine, masovna stradanja i broj žrtava u konfliktu devedesetih godina, želimo ukazati čast nevinim žrtavama i onima koji u sebi još uvijek nose ožiljke iz prošlosti.

Dok ih se sjećamo u ovom  trenutku,  takodje izražavamo jaku nadu da će se politički lideri  Bosne i Hercegovine, uključujući političke partije, okupiti na ovaj poseban dan kako bi ukazali počast nevinim žrtavama svih vjera i pripadnosti. To bi bio znak uzajamnog priznavanja patnje jednih i drugih, neophodan korak ka uspostavljanju mostova iz podijeljene prošlosti, svi zajedno, gledajući u budućnost.

Danas se Delegacija Evropske unije u BiH, Ambasada Italije, zemlje predsjedavajuće OSCE–om u 2018.god., Misija OSCE-a u BiH i Ujedinjene nacije BiH, zajedno sa ostatkom međunarodne zajednice,  sjećaju žrtava  u cijelom svijetu. Ostajemo spremni da se udružimo zajedno sa vodstvom i insitucijama Bosne i Hercegovine kako bismo obilježili slične prilike.

tačno.net
Autor/ica 24.3.2018. u 15:08