Udruženje logoraša Mostar podnijelo krivičnu prijavu protiv Čovića i Ljubića

tačno.net
Autor/ica 7.2.2018. u 15:54

Udruženje logoraša Mostar podnijelo krivičnu prijavu protiv Čovića i Ljubića

Kako je to ranije najavljeno, Udruženje logoraša Mostar podnijelo je krivičnu prijavu protiv Dragana Čovića i Bože Ljubića. Čovića i Ljubića se tereti za izazivanja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti.

“Nakon presude Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu 29. novembra 2017. u predmetu Jadranko Prlić i ostali, Dragan Čović i Božo Ljubić su, u funkciji visokih zvaničnika i predstavnika hrvatskog naroda u BiH, svojim izjavama, medijskim nastupima i javnim djelovanjem osporavali zločine utvrđene pravosnažnom presudom Haškog tribunala, javno poricali počinjene zločine i derogirali presudu i kredibilitet Međunarodnog suda pravde u Den Haagu”, stoji u obrazloženju prijave.

Ovakvo djelovanje Dragana Čovića i Bože Ljubića, navodi se dalje u krivičnoj prijavi, kao neospornih autoriteta hrvatskom narodu, dovelo je do ozbiljnog narušavanja sigurnosne situacije u FBiH, posebno u Mostaru i do međunacionalnih tenzija i razdora te bi duboko uznemirilo Bošnjake, prije svega žrtve UZP-a utvrđene pravosnažnom presudom Međunarodnog tribunala za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji.

“U svojim izjavama, pored negiranja zločina, nazivanja presude zločinačkom, Čović i Ljubić nisu pokazali nikakvo žaljenje niti saučešće sa žrtvama počinjenih zločina. Direktna posljedica njihovog djelovanja u javnom prostoru, uz potpuno razumijevanje njihove stvarne moći i utjecaja na izvršnu vlast u Mostaru je organizovano okupljanje na Rondou, spuštanje zastava na pola koplja, uključujući i zastavu BiH, iako nijedan državni organ nije dao saglasnost za javno okupljanje, niti donio bilo kakvu odluku kojom bi se opravdao čin spuštanja državne zastave”, stoji u prijavi.

Logoraši navode da su pripadnici MUP-a HNK zatvarali ugostiteljske objekte u Zapadnom dijelu Mostara u 18 sati, iako nikakva zvanična odluka nadležnih organa o tome nije donesena i upućivali goste na Rondo da se priključe okupljanju.

“Na ratnoj liniji razdvajanja bile su prisutne jake policijske snage, što je unijelo strah i nemir među građane istočnog dijela Mostara, a zabilježeni su incidenti čija je eskalacija spriječena zahvaljujući prisebnosti policije, pokušaj prelaska organizovane grupe preko novog mosta Avenija – Sjeverni logor i napad na građane Mostara koji je policija prekinula i vratila napadače u zapadni dio grada. Smatramo da su ovim radnjama stečeni svi uslovi da Tužilaštvo HNK pokrene istragu, utvrdi krivičnu odgovornost Dragana Čovića i Ljubića i podigne optužnicu”, stoji u krivičnoj prijavi protiv Dragana Čovića i Bože Ljubića.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 7.2.2018. u 15:54