Udruženje logoraša Mostar: Ministarstvo odbrane BiH finansira muzej HVO-a u zgradi mučilišta

tacno.net
Autor/ica 28.2.2023. u 20:41

Udruženje logoraša Mostar: Ministarstvo odbrane BiH finansira muzej HVO-a u zgradi mučilišta

Foto: Ron Haviv

Povodom informacije u medijima da su započeli radovi na ”muzeju HVO-a” u kasarni ”Stanislav Baja Kraljević”, gdje je tokom devedesetih bio zloglasni koncentracioni logor Heliodrom, reagirali su iz Udruženja logoraša Mostar.

“Logoraši grada Mostara i svi logoraši Bosne i Hercegovine koji su prošli pakao ‘Heliodroma’ kampa za zaštitu kako to vole reći sljedbenici zločinačke tvorevine ‘HRHB’ su iznenađeni da se Ministarstvo odbrane usudilo da finansira Muzej HVO-a u zgradi ‘Centralnog zatvora’ kojem već godinama ne daju pristup sljedbenici politike presuđene u Hagu. Ali kako kažu dolaskom novih vjetrova došlo je i do vjetra koji nas treba natjerati da zaboravimo sve što nam je učinjeno u tom mučilistu svih koji se nisu izjašnjavali pripadnošcu jednom narodu i svih onih čija je jedina želja bila i ostala jedinstvena Bosna i Hercegovina zajednica svih njenih naroda i onih koji u njoj žive. Neko je uzeo sebi za pravo da aminuje trošenje novca poreznih obveznika i novca tih isti koji su prošli logore kako bi finansirao pokušaj brisanja istorije i sakrivanja zločina počinjenih zarad jedne fašističke ideje”, saopćeno je iz Udruženja logoraša Mostar.

Kako ističu u saopćenju, godinama je pokušaj u HNK da se ovakvim i sličnim aktivnostima objekti koji su korišteni za mučenje i zatvaranje građana Mostara i Hercegovine pokuša mijenjati istorija.

“Svi ti koji misle da će uspjeti u tome mnogo se varaju jer mi nikada nećemo odustati od obilježavanja mjesta stradanja svih građana Mostara i Bosne i Hercegovine. Uzalud vam trud svirači jer pravljenjem Muzeja stradanja na mjestu zločina ste učinili baš ono što je u korjenu svakog zločina, a to je da se vraća na mjesto zločina pa tako i HVO koji je provodio zločine nad logorašima samo zato sto su bili Bošnjaci ili su voljeli svoju državu i bili su pripadnici drugih naroda i ostalih”, navodi se.

“Svi vi koji zarad nekih svojih političkih ciljeva želite da brišete istoriju ili želite da se dodvorite sljedbenicima presuđene politike, morate znati da sa druge strane imate one koji su prošli mučenja i stradanja u tom kazamatu i nikada neće odustati od istine i podsjećanja na vrijeme fašizma za koje smo mislili da je prošlo. Također da obavijestimo i sve koji su mislili da mogu da nas spriječe da mjesto stradanja posjetimo i da će nešto učiniti sakrivanje i pokušajem prekrajanja istorije da će Udruženje logoraša Mostar u saradnji sa Savezom udruženja logoraša HNK 19.3.2023. godine u 10:00 sati, na prostoru Heliodroma obilježiti 29-tu godišnjicu početka raspuštanja logora gdje će se položiti cvijeće za sve poginule u ovom i svim drugim kazamatima tzv.HRHB. Pozivamo logoraše i one čiji su najmiliji zvjerski ubijeni u ovom logoru da nam se pridruže”, zaključuje se u saopćenju.

tacno.net
Autor/ica 28.2.2023. u 20:41