UABNOR Mostar pozvao građane da podignu glas protiv neofašističkog društva

tacno.net
Autor/ica 14.9.2023. u 19:43

UABNOR Mostar pozvao građane da podignu glas protiv neofašističkog društva

Danas se navršava 15 mjeseci od terorističkog čina izvršenog na Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine – Partizansko spomen groblje u Mostaru. Svi nadležni organi za istragu i procesuiranje ovakvih nedjela kontinuirano, kao i ranijih 30 godina, za javnost imaju samo jednu rečenicu: Istraga je u toku.

I ništa više. Bezbroj puta do sada smo se uvjerili da od tih i takvih istraga nema ništa i da načinom kako se upravlja ovakvim istragama počinioci neće biti privedeni pravdi nikada, ističu iz UABNOR-a Mostar.

U čemu je onda problem, pitaju te naglašavaju:

“Mi antifašisti već godinama ponavljamo da su vladajuće strukture u našoj državi, pa analogno tome i u našem kantonu, kreirale tipično neofašističko društvo u kojem su ovakve rušilačke pojave za mnoge nosioce vlasti poželjne, te se nedjelovanjem i povremenim zapaljivim izjavama počinioci stimulišu.

Zato će naša pažnja u narednom periodu biti usmjerena na razotkrivanje svih oblika neofašističkog djelovanja i neofašističke retorike nosilaca vlasti i analogno tome reagovanje svim zakonskim sredstvima protiv njih.

Danas, nakon petnaest mjeseci saučesništva u zločinu pozivamo građane Mostara, ali i cijele Bosne i Hercegovine, da zajedno dignemo glas protiv društva nejednakih šansi, društva podjela i konstantnog kreiranja mržnje i straha, dakle neofašističkog društva u kojem je samo dobro kreatorima zla, u koje su uvalili Bosnu i Hercegovinu”, navode iz UABNOR-a Mostar te naglašavaju:

“Krajnji je čas da narod digne glas. U protivnom vrlo brzo i cijela država će izgledati kao i njen Nacionalni spomenik u Mostaru.

Ukratko, ko god želi mir i bolji život, nema pravo na šutnju i nedjelovanje.

Zato svi, zajedno, glasno i jasno recimo: Dosta je više i uzmimo sudbinu svih nas i ove zemlje u svoje ruke. Smrt fašizmu”, poručili su na kraju u svom saopćenju iz UABNOR-a Mostar.

Oslobođenje

 

tacno.net
Autor/ica 14.9.2023. u 19:43