U Tuzli održan skup podrške Ukrajini, u Banja Luci skup podrške za Rusiju

tačno.net
Autor/ica 13.3.2022. u 09:24

U Tuzli održan skup podrške Ukrajini, u Banja Luci skup podrške za Rusiju

Foto: N1

Veliki skup podrške građanima Ukrajine jučer je upriličen na Trgu Slobode u Tuzli. Skupu podrške su prisustvovali i građani/ke iz mnogobrojnih bh. gradova, ali i Hrvatske te Srbije. Među njima je bilo i nekoliko Ukrajinaca, a svi su poslali poruku da rat mora prestati.

Skup podrške Ukrajini i miru u Evropi i Bosni i Hercegovini, jučer je upriličen u centru Tuzle, a organizatori su bili Gradska uprava Tuzle, Forum građana Tuzla te Memorijalni centar Srebrenica, navodi portal Klix.ba.

Tim povodom se na Trgu Slobode okupilo blizu pet hiljada građana i građanki koji su mirnim putem izrazili svoj nezadovoljstvo zbog agresorskog napada Rusije na Ukrajinu. Kako su poručili, rat mora prestati, jer je on u potpunosti neprihvatljiva opcija u civilizacijskom društvu.

Jučer je u Banja Luci oko stotinjak građana održalo mirni skup u parku pored biste posljednjeg ruskog cara Nikolaja Drugog Romanova kao znak podrške Rusiji, a organizator ovog skupa bilo je Udruženje “Srpsko-ruski most”, piše Klix.ba

Skupu je prisustvovao i predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić koji je rekao za novinsku agenciju Srna da bi najbolje bilo da se sukob u Ukrajini što prije okonča, te da je na ovom skupu u znak solidarnosti sa idejama koje treba da budu razumne. Pored Đokića skupu je prisustvovao i ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-a Duško Milunović.

Foto: Klix.ba 

Okupljenima se obratio predsjednik Udruženja Srpsko-ruski most, banjalučki pjesnik Zoran Kostić i Dane Čanković iz Organizacije Srpski narodni pokret “Izbor je naš”. Za vrijeme protesta prisutni su slušali ruske pjesme.

tačno.net
Autor/ica 13.3.2022. u 09:24