U toku ekshumacija i potraga za nestalim na Rostovu kod Bugojna

RSE
Autor/ica 23.7.2020. u 13:27

U toku ekshumacija i potraga za nestalim na Rostovu kod Bugojna

Foto: Tužilaštvo BiH

Na lokalitetu Rostova, u blizini Bugojna na području Centralne Bosne, gdje bi se mogli nalaziti posmrtni ostaci žrtava hrvatske nacionalnosti sa područja Bugojna, počeo je proces ekshumacije i potrage za posmrtnim ostacima.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, za posmrtnim ostacima žrtava hrvatske nacionalnosti se traga duže od dvije decenije.

Prilikom izvođenja građevinskih radova na tom lokalitetu su pronađeni posmrtni ostaci, kao i dijelovi odjeće i obuće, za koje se pretpostavlja da pripadaju žrtvama iz proteklog rata.

“Odmah po pronalasku posmrtnih ostataka, lokacija je osigurana, radovi su obustavljeni, te se pribavila potrebna dokumentacija za izvršenje ekshumacije, koja je počela danas”, piše u saopštenju.

“Sudsko-medicinskom obradom i putem DNK analize posmrtnih ostataka, biće utvrđen točan identitet osoba kojima ostaci pripadaju”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH na osnovu čijeg zahtjeva i naredbe Suda BiH se provodi ekshumacija.

Istražilac Posebnog odjela za ratne zločine, nalazi se na terenu gdje koordinira rad ovlaštenih osoba koje učestvuju u procesu ekshumacije.

Istražitelji i osoblje Tužilaštva BiH, učestvuju u postupcima ekshumacija i traženja nestalih osoba u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

RSE

RSE
Autor/ica 23.7.2020. u 13:27