Tužiteljstvo potvrdilo preuzimanje predmeta Zlatana Mije Jelića od BiH

Nacional.hr
Autor/ica 14.10.2020. u 18:18

Tužiteljstvo potvrdilo preuzimanje predmeta Zlatana Mije Jelića od BiH

Zlatan Mijo Jelić  – Foto: Ronald Goršić/HANZA MEDIA

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu potvrdilo je danas, ne imenujući osumnjičenika, da je od Bosne i Hercegovine preuzelo kazneni progon generala HVO-a Zlatana Mije Jelića, protiv kojega je Tužiteljstvo BiH podnijelo optužnicu za ratne zločine nad Bošnjacima u Mostaru 1993. godine.

“Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je, postupajući po zamolnici za preuzimanje kaznenog progona Suda Bosne i Hercegovine u Sarajevu, preuzelo kazneni progon protiv hrvatskog državljanina (1970.) protiv kojeg je Tužiteljstvo-Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo optužnicu zbog kaznenog djela zločina protiv čovječnosti iz članka 172. stavak 1. točka h) u vezi s točkom a), d), e), i k), a u svezi sa člankom 29. i 180. stavak 1. i 2. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine”, stoji u današnjem priopćenju ŽDO-a Zagreb.

“Nakon preuzimanja kaznenog progona, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv navedenog hrvatskog državljanina (1970.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivična djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava ratnim zločinom protiv civilnog stanovništva, opisano po članku 120. stavak 1. u svezi članka 28. stavak 2. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske te ratnim zločinom protiv ratnih zarobljenika opisano po članku 122. u svezi članka 28. stavak 2. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske”, navodi se.

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) jučer je objavila kako je “Hrvatska od BiH preuzela postupak protiv generala Zlatana Mije Jelića”.

Tužiteljstvo BiH je 2015. optužilo Jelića za zločine protiv čovječnosti tako što je sudjelovao u organiziranju i provođenju širokog i sustavnog napada protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na području općine Mostar.

BIRN, portal specijaliziran za pravosudne postupke, prenosi da je sud BiH dobio potvrdu da je državno odvjetništvo u Zagrebu odlučilo preuzeti kazneni progon umirovljenog generala Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane.

Bosanskohercegovački tužitelji su u listopadu 2019. predložili sudu da od hrvatskih pravosudnih tijela zatraži preuzimanje Jelićevog predmeta jer on živi u Hrvatskoj i nedostupan je pravosuđu susjedne države.

Jelić od 2012. godine živi u Hrvatskoj i nakon što je godinama živio u anonimnosti ove se godine pojavio u Kninu na obilježavanju 25. obljetnice akcije “Oluja”.

Tada je od hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića primio odličje u ime brigade specijalne policije HVO-a kojoj je bio ratni zapovjednik.

foto N1

Nacional.hr

Nacional.hr
Autor/ica 14.10.2020. u 18:18