Tonči Peović za 300.000 kuna ponovno angažirao dubrovačku odvjetnicu

Autor/ica 25.3.2011. u 02:12

Tonči Peović za 300.000 kuna ponovno angažirao dubrovačku odvjetnicu

Uprava Zračne luke Zagreb koju vodi Tonči Peović namjerava i ove godine, po istoj cijeni od 300.000 tisuća kuna kao i lani, za poslove zastupanja i pravnih savjeta angažirati istu dubrovačku odvjetnicu Terezu Đuratović. Informacija je objavljena 15. ožujka u elektroničkom oglasniku javne nabave, a očekivano je podigla tenzije između Uprave i aerodromskog sindikata koji traži da Peović objavi što je taj ured lani napravio. I prošle godine dosta je prigovora bilo što je ZLZ angažirao dubrovačku odvjetnicu pored gotovo 1800 odvjetnika u Zagrebu. Opravdanje je bilo da “ona ima veliko iskustvo u vođenju sporova iz djelatnosti rada zračnih luka i zračnog prometa”.

Informacije na kapaljku
Ante Dujić, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata aerodromskog operativnog osoblja Hrvatske (NSSAOOH) objašnjava da direktor Peović ne daje potrebne informacije predstavnicima radničkog vijeća i sindikata, a slične probleme ima i radnički predstavnik u Nadzornom odboru. Slučaj je zanimljiv zbog repova koji se vuku i eskalacije težim optužbama. Krajem 2010. sindikat je prijavio Peovića USKOK-u zbog sumnji za namještanje više poslova svojim dubrovačkim prijateljima, od odvjetničkih i javnobilježničkih do kupovine kravata. Danas u sindikatu kažu da su neke istražne radnje poduzete – znaju da je USKOK zatražio očitovanje Uprave. No, epilog im zbog tajnosti postupka nije poznat. Iz USKOK-a poručuju da ne daju informacije o tome koga istražuju. No novi ugovor koji je pred samim sklapanjem sporan je, prema mišljenju sindikata, zbog neriješenog dugovanja u iznosu od 50-ak milijuna kuna Croatia Airlinesa (CA) prema ZLZ-u iz 2009.

Vuku se dugovi
Dujić upozorava da je “bivši šef Uprave CA, Ivan Mišetić, otišao u privatnu tvrtku, a pitanje je na koji način su dogovorili riješiti dugove CA iz 2009. Za postizanje nagodbe CA i ZLZ izdana je bianko mjenica za dug iz 2010., no duga iz 2009. nema u toj nagodbi. On nije obrađen ili nije dogovoren, naprosto preskočen je. Kakva bi to trebala biti tvrtka da joj ‘rupa’ od 50 milijuna kuna nije problem? Naravno da je to probudilo sumnju i da smo prijavili USKOK-u. K tome, naša tvrtka-kćerka Ugostiteljstvo potražuje više od 50 milijuna kuna od CA. I što je najgore, svi će ti iznosi najvjerojatnije biti otpisani jer postoji opasnost od zastare, iako se Peović javno hvalio da će uz pomoć dubrovačke odvjetnice, vične poslovima u zrakoplovstvu, to spriječiti. Problem nije riješen, a pretpostavljamo da odvjetnica, kao i drugi, ubire i proviziju. Možemo samo zamisliti kolika bi ona bila od vrijednosti spora od 50 milijuna kuna”, kaže Dujić. Problem je, zaključuje, što se Peović navikao okruživati ljudima s kojima je surađivao dok je upravljao dubrovačkom Zračnom lukom, te dodaje da su “bez obzira na priče o transparentnosti, njegovi prijatelji uvijek najbolji ponuđači”. Omogućio je tako i tvrtki Newrest, suvlasniku ugostiteljstva u ZL Dubrovnik, da bez natječaja i odluke provede dubinsko snimanje Plesova Ugostiteljstva, tvrtke kćerke koja će biti solidna tvrtka kada golema potraživanja naplati“.Od glasnogovornice ZLZ Lidije Capković Martinek dobili smo reagiranje u kojem ZLZ navodi da ne postoji opasnost da njezino potraživanje od CA za 2009. dospije u zastaru. “Postupak namirenja potraživanja je u tijeku, a napominjemo kako su oba trgovačka društva u pretežitom ili isključivom vlasništvu RH te da je ona uključena u rješavanje ovog pitanja. Razmatraju se različita rješenja koja će zadovoljiti sve uključene strane”, kaže ona.

Ne zna se što je plaćeno
U raspletu slučaja je, čini se, najzanimljivije pitanje s početka teksta koje su usluge plaćene dubrovačkim odvjetnicima i što od toga mogu odraditi kućni pravnici, a to nismo uspjeli doznati. Komentar Odvjetničkog ureda Đuratović o suradnji sa ZLZ-om nismo uspjeli dobiti. Inače, sama nabava odvjetničkih usluga nije sporna jer nije potreban otvoreni natječaj. Odvjetnika može slobodno izabrati svaka uprava na temelju povjerenja u njegovu stručnost. S druge strane, troškovi vezani uz zastupanje odvjetnika iz Dubrovnika mogu za Pleso biti uvećani i za iznose dnevnica, putovanja i smještaja. U Hrvatskoj odvjetničkoj komori kažu da te troškove ne pokriva iznos koji se ugovora nabavom odvjetničkih usluga, pa je te račune svaka kompanija dužna dodatno platiti.

Spor s Matkovićem

Šeparoviću honorar od 200.000 kuna
U Plesu su preko glasnogovornice poručili: “Za sve do sada obavljene usluge odvjetničkog ureda Đuratović ispostavljeni su računi sukladno Zakonu o odvjetništvu, objavljenoj Odvjetničkoj tarifi te ugovorenim komercijalnim uvjetima. Za specifične pravne radnje i poslove angažiraju se odvjetnici s odgovarajućom stručnošću i iskustvom, bilo vlastiti ili vanjski. Odvjetnički ured Đuratović nije jedini koji pruža ‘vanjske’ odvjetničke usluge Zračnoj luci Zagreb.” Tako je ZLZ nedavno angažirao i odvjetničko društvo Šeparović, Špehar, Gavranić i to za 200.000 kuna vrijedno zastupanje u sporu koji ima s bivšim direktorom Boškom Matkovićem.

Poslovni.hr

Tagovi:
Autor/ica 25.3.2011. u 02:12