Tko je gradonačelnica koja je rekla ne ustašama i huliganima?

V.M
Autor/ica 10.6.2019. u 17:34

Tko je gradonačelnica koja je rekla ne ustašama i huliganima?

MALENI Supetar na Braču ima gradonačelnicu, neobičnu osobu koja reagira u minuti ili satu jer dan joj je predugo vrijeme. Ivana Marković prva je gradonačelnica na otoku najbližem Splitu. I to u mjestu koje je s kopnom bolje povezano nego mnoga mjesta u koja se iz Splita može doći autobusom.

Ivani Marković 40 je godina, završila je Ekonomski fakultet u Splitu, bila je financijska direktorica u lokalnom autoprijevozniku i komunalnom poduzeću. Članica je SDP-a i s tom je strankom pobijedila na izborima.

Novac nije velik, velika je gesta

Iz tih šturih podataka moglo bi se reći da se Ivana Marković ne razlikuje previše od svojih kolega, načelnika malih mjesta, koji kroz stranku grade karijeru. Malo rade u komunalnim tvrtkama pa uzlete u politiku.

No Ivana Marković se po nečemu ipak ističe. To su njeni čvrsti stavovi i brzina kojom ih upotrebljava u skladu sa svojim ovlastima.

Danas je Ivana Marković Torcidi rekla da neće dobiti ni lipe od proračuna kojim upravlja. Nije se ni prije radilo o velikom novcu. Tisuću-dvije kuna dobili bi navijači Hajduka za organiziranje svog rekreativnog nogometnog turnira i besplatno korištenje lokalnog nogometnog terena. U nedjelju su torcidaši čuli da u njenom Supetru netko govori sumnjivim naglaskom pa su krenuli u potjeru, našli su Srbina, ubili boga u njemu i onome tko ga je pokušao braniti. Gradonačelnici je to bilo dovoljno. Zabranila je isplatu Torcidi iz gradskog proračuna. Nije velika lova u pitanju, ponavljamo, Torcida njenom odlukom neće ostati ni bez 100 piva. Velika je njena poruka – ne našim novcem, ne u naše ime, ne u mom mjestu.

U Supetru su svi Torcida

Gradonačelnica Supetra tako se suprotstavila navijačima, u slobodno vrijeme nasilnicima, koji su u njenom mjestu pretukli sezonske radnike. One koji pomažu da njeno mjesto živi. Koji svakoga dana kuhaju, poslužuju i čiste za turistima bez kojih bi Supetar umro. Iz tog istog Supetra, kao i sa svih otoka, od Brača, preko Šolte, Hvara, Visa, pa sve do Korčule u drugoj županiji, navijači odlaze na utakmice Hajduka, a Jadrolinija im prilagođava plovidbeni red jer Hajduk se ne propušta. U cijelom Supetru nema valjda troje ljudi koji ne navijaju za Hajduk. I to je u redu. Nije, međutim, u redu kao navijač Hajduka mlatiti bilo koga.

Ivani Marković ovo nije prvi put da je u trenutku odlučila i suprotstavila se onima kojima se načelnici općina, gradonačelnici, šefovi mjesnih odbora, premijeri, predsjednici države i sabora – ulaguju.

Ni lipe za Bleiburg

Kad su od nje tražili da uplati donaciju za bleiburšku komemoraciju i slavljenje ustaša, Ivana Marković se nije dugo premišljala.

“Grad Supetar nije u mogućnosti odvojiti sredstva za Vaše projekte jer je već predvidio sredstva za proslavu 75 godina oslobođenja našeg otoka Brača od nacističke i fašističke okupacije, gdje su u četiri godine rata u borbi protiv okupatora poginula 492 bračka borca, dok je 275 Bračanki i Bračana stradalo od fašističkog terora. U ratu je stradalo 110 djece, dok ih je 118 ostalo bez jednog, a osam bez oba roditelja. Proslavu ćemo održati u čast i prisjećanje svih onih koji su bili dio borbe velikog svjetskog pokreta za slobodu i dostojanstvo čovjeka”, napisala je Počasnom bleiburškom vodu koji je tražio novac.

Ivana Marković danas se po drugi put usudila suprotstaviti opasnom neprijatelju. Torcida je, doduše, opasnija od Počasnog bleiburškog voda. I puno utjecajnija. Čini se, međutim, da nju nije briga. Baš kao što ju nije bilo briga kada je hotelijer nasrnuo na nju jer je odlučila da on ne smije privatizirati cestu.

Na izborima pomela HDZ

Inače, da i to spomenemo, Ivana Marković kao gradonačelnica prima 11.360 kuna neto plaće. Odnosno, 16.493 kuna bruto.

Prema imovinskoj kartici, ne posjeduje nekretnine. Od automobila vozi Fiat Pandu iz 2004. godine čija je procijenjena vrijednost 15.000 kuna. Nema nikakvih dionica niti štednje, ali ima kredit od gotovo 50.000 eura kojeg je podigla 2014. godine.

Na posljednjim lokalnim izborima premoćno je pobijedila već u prvom krugu. Za nju je glasalo 1460 njenih sumještana, a što joj je bilo dovoljno da osvoji 61 posto glasova. Daleko iza nje ostala je Danica Baričević, kandidatkinja lokalnog HDZ-a.

SDP u Supetru ima i većinu u Gradskom vijeću. Na izborima za gradsko vijeće upravo je Marković predvodila SDP-ovu listu, a osvojili su 48,96 posto glasova.

INDEX.HR

V.M
Autor/ica 10.6.2019. u 17:34