Tineke Strik o izborima u BiH: “Korištenje Bonskih ovlasti na dan izbora pokazuje potpuno nepoštovanje građana”

tačno.net
Autor/ica 3.10.2022. u 17:11

Tineke Strik o izborima u BiH: “Korištenje Bonskih ovlasti na dan izbora pokazuje potpuno nepoštovanje građana”

Foto: Arhiv

Europarlamentarka iz stranke Zelenih Tineke Strik uputila je javnosti saopćenje o jučerašnjim izborima u BiH, gdje je kritikovala upotrebu Bonskih ovlasti od strane Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, kazavši da korištenje Bonskih ovlasti na dan izbora pokazuje potpuno nepoštovanje građana koji su iskoristili svoje demokratsko pravo.

“Srdačno pozdravljam rezultate jučerašnjih izbora u Bosni i Hercegovini. Čini se da su mnogi građani odbacili etnonacionalističku korumpiranu politiku iz prošlosti i pokazali da se zalažu za integraciju u EU. EU bi trebala shvatiti ovaj impuls kako bi pomogla zemlji ka putu naprijed”, istakla je Strik.

Strik je navela kako su rezultati izbora zasjenjeni korištenjem bonskih ovlasti od strane OHR-a za nametanje novog izbornog zakona koji zadovoljava interese etnonacionalističke stranke HDZ i njene sestrinske stranke u Zagrebu.

“Time je Schmidt ozbiljno zakomplicirao reformski proces. Bonske ovlasti bi se trebale tretirati sa velikim integritetom i proporcionalnošću. Korištenje Bonskih ovlasti na dan izbora pokazuje potpuno nepoštovanje građana koji su iskoristili svoja demokratska prava. To je značajno oštetilo OHR kao instituciju, koja je i danas, nažalost, neophodna”, naglasila je ova europarlamentarka.

tačno.net
Autor/ica 3.10.2022. u 17:11