NIJE PROŠAO PRIJEDLOG HDZ

Težak udarac za Čovića: “Legitimno predstavljanje” izbačeno iz Rezolucije EPP-a

M.G.
Autor/ica 31.5.2022. u 20:26

Težak udarac za Čovića: “Legitimno predstavljanje” izbačeno iz Rezolucije EPP-a

Photo: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Nakon što je HDZ dostavio Kongresu Evropske narodne stranke (EPP) prijedlog “Hitne rezolucije o izbornoj reformi u BiH” kako bi je uputili u Evropski parlament, danas je ovo tijelo usvojilo konačnu verziju, koja se u ključnom detalju razlikuje od HDZ-ove.

Naime, u prijedlogu koji je Kongresu EPP-a uputio HDZ prvobitno je, između ostalog, stajalo da EPP poziva na brzu promjenu Izbornog zakona u skladu sa relevantnim odlukama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH i na implementaciju principa pune jednakosti, pariteta i nediskiminacije sva tri konstitutivna naroda i svih drugih građana u svim političkim institucijama.

U skladu sa odlukama Ustavnog suda BiH iz 2016. godine, navodi se dalje u prvobitnom tekstu rezolucije, EPP smatra da je preduslov političke stabilnosti BiH legitimno političko predstavljanje, koje treba osigurati na svim političkim i administrativnim nivoima kako konstitutivni narodi i svi drugi građani ne bi bili lišeni njihovih demokratskih prava da biraju svoje predstavnike.

Na kraju, EPP poziva sve političke lidere i institucije BiH da daju svoj konstruktivni doprinos u osiguranju poštenih izbora i izbjegnu izbornu praksu koja će dovesti u opasnost legitimno poliitčko predstavljanje svih konstitutivnih naroda i svih građana.

Ono po čemu se konačna verzija, koja će se naći pred Evropskim parlamentom, razlikuje od one koju je predložio HDZ je ta da ova tri gore navedena pasusa u njoj uopće ne postoje, tj. da su uklonjeni. Ovime je svako spominjanje “legitimnog predstavljanja” izbrisano iz konačne verzije “Hitne rezolucije o izbornoj reformi u BiH.

Ovime je propao još jedan pokušaj europarlamentaraca HDZ-a da proguraju “legitimno predstavljanje”, čime je HDZ-u BiH i njegovom lideru Draganu Čoviću nanesen težak udarac.

Klix.ba

M.G.
Autor/ica 31.5.2022. u 20:26