Svjetska cliff diving elita četvrtu godinu uzastopno na Starom mostu

tačno.net
Autor/ica 7.9.2018. u 09:18

Svjetska cliff diving elita četvrtu godinu uzastopno na Starom mostu

Stari most u Mostaru će po četvrti put dočekati najbolje svjetske skakače i skakačice u vodu 7. i 8. septembra s početkom u 12 sati. 

Takmičenje u subotu 8. septembra počinje u 12 sati, a ulaz je besplatan. Finalna serija skokova biće prenošena UŽIVO na Facebooku, YouTubeu i Red Bull TV od 13:15.

PROGRAM:

Četvrtak, 6.9.2018.
12:00-14:30 Trening za skakače i skakačice

Petak, 7.9.2018.
12:20 Prva serija skokova – žene i muškarci
13:15 Druga serija skokova – žene i muškarci
14:15 Trening

Subota, 8.9.2018.
12:00 Početak eventa
Treća serija skokova – žene i muškarci
Finalna serija skokova – žene i muškarci
14:30 Dodjela nagrada

red bull stari most

Petoro pobjednika iz pet takmičenja – tri za muškarce i dva za žene, ali do sada još niko nije uspio odbraniti pobjedu na Starom mostu. Kada Svjetsko prvenstvo ponovo stigne u Bosnu i Hercegovinu na pretposljednju stanicu sezone 2018, vatrena mostarska publika će nestrpljivo iščekivati da vidi šta su najbolji svjetski skakači i skakačice ovaj put pripremili.

Sežući čak do 17. vijeka, takmičarski skokovi s mosta su tradicija u Mostaru dugi niz godina, a kada cliff diveri ponovo stignu na historijski kameni most s jednim lukom, gledaoci će znati sva njihova imena. Ovdje se jednako poštovanje gaji prema tradicionalnim skokovima s jednog od najpoznatijih simbola Bosne i Hercegovine, u svojevrsnom ispitu zrelosti za mladiće, i prema finoj umjetnosti cliff divinga.

Sagrađen u 16. vijeku, mitski Stari most graciozno se izdiže iznad smaragdne vode rijeke Neretve, spajajući dva dijela Starog grada u Mostaru. S obje strane okružen utvrđenim kulama, neosjetno se uklapa u okolinu, stvarajući impresivan prizor.

Njegov graditelj bio je Mimar Hajrudin, učenik velikog otomanskog arhitekte Mimara Sinana. Legenda kaže da graditelj nikada nije vidio završen most, jer je otišao prije skidanja skele, nemajući snage da vidi da li će most stajati. Sultan Sulejman Veličanstveni zaprijetio mu je odrubljivanjem glave ukoliko most padne. Most se, sa okolnim dijelom Starog grada u Mostaru, nalazi na UNESCO-voj listi Svjetske baštine, i često se navodi kao jedan od najljepših mostova u svijetu.

Ovjekovječen na zastavi i grbu grada, most je žila kucavica života u Mostaru od same svoje izgradnje. Jednako koliko i most, mitska je i slika skakača koji jezdi kroz zrak prema ledenoj i brzoj vodi Neretve.

tačno.net
Autor/ica 7.9.2018. u 09:18