„Sustavno nasilje“ hrvatske policije nad migrantima tema u EP. Zanima ljevicu, ne i Piculu, Borzan i Jakovčića

Boris Pavelić
Autor/ica 10.9.2018. u 17:28

Izdvajamo

  • Talijanska agencija ANSA izvijestila je da su pitanje potpisali zastupnici lijevih stranaka iz Italije, Njemačke, Nizozemske, Španjolske, Letonije, Velike Britanije, Grčke, Švedske, Francuske, Portugala i Austrije. Dvoje socijaldemokratskih zastupnika iz Hrvatske, Tonino Picula i Biljana Borzan, te regionalist Ivan Jakovčić, nisu im se pridružili.

Povezani članci

„Sustavno nasilje“ hrvatske policije nad migrantima tema u EP. Zanima ljevicu, ne i Piculu, Borzan i Jakovčića

U pismenome pitanju EK, podnesenom prošlog petka, europarlametarci pitaju komisiju što će poduzeti da istraži „sustavno nasilje koje, prema različitim svjedočenjima, čine hrvatske vlasti protiv migranata“ na granici Hrvatske i BiH

Lijevi europarlamentarci, njih 22 iz 11 članica EU, zatražili su od Europske komisije (EK) da istraži tvrdnje o nasilju hrvatske policije nad migrantima te da „zajamči poštovanje temeljnih ljudskih prava“.

U pismenome pitanju EK, podnesenom prošlog petka, europarlametarci pitaju komisiju što će poduzeti da istraži „sustavno nasilje koje, prema različitim svjedočenjima, čine hrvatske vlasti protiv migranata“ na granici Hrvatske i BiH.

Ako bi činjenice navedene u tim izvještajima bile potvrđene, „predstavljale bi neprihvatljiva kršenja ljudskih prava“, navode zastupnici Europskog parlamenta (EP) u pitanju koje je inicirala talijanska europarlamentarka Elly Schlein.

Zastupnici su pitali EK što će učiniti „da zajamči poštovanje temeljnih ljudskih prava, uključujući i pravo na traženje azila u EU“. Također, zanima ih djeluje li Frontex na tom dijelu granice Hrvatske i BiH.

„Situacija je ozbiljna, pitamo EK što će poduzeti da nadzire dramatične uvjete na granici Hrvatske i BiH te da jamči poštovanje ljudskih prava“, stoji u pismenome zastupničkom pitanju, u kojem se traži i nadzor nad korištenjem više od sedam milijuna eura, koliko je BiH dobila za unapređenje uvjeta smještaja izbjeglica.

Talijanska agencija ANSA izvijestila je da su pitanje potpisali zastupnici lijevih stranaka iz Italije, Njemačke, Nizozemske, Španjolske, Letonije, Velike Britanije, Grčke, Švedske, Francuske, Portugala i Austrije. Dvoje socijaldemokratskih zastupnika iz Hrvatske, Tonino Picula i Biljana Borzan, te regionalist Ivan Jakovčić, nisu im se pridružili.

Novi list

Boris Pavelić
Autor/ica 10.9.2018. u 17:28