Srbija uvela posebnu kontrolu za hrvatske funkcionere zbog spora o poseti Vučića Hrvatskoj

tačno.net
Autor/ica 17.7.2022. u 13:05

Srbija uvela posebnu kontrolu za hrvatske funkcionere zbog spora o poseti Vučića Hrvatskoj

Granični prelaz Bezdan (SRB) – Batina (HRV), foto: Davor Javorovic/Pixsell/Ilustracija

Vlasti Srbije od nedelje su uvele poseban režim kontrole za sve funkcionere Hrvatske, nakon što je ta država zabranila privatnu posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića mestima ustaških zločina iz Drugog svetskog rata.

“Od danas svi funkcioneri hrvatske države, svi nosioci službenih ili diplomatskih pasoša moraće posebno da najave i obrazlože svoju posetu ili prolazak kroz Srbiju i biće stavlјeni na poseban režim kontrole”, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin u nedelju 17. jula.

Vučiću poručeno: ‘Gospodine, ovo nije odlazak na more’

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman na konferenciji za novinare u nedelju u podne je pojasnio da su hrvatske vlasti neslužbenim kanalima saznale da presednik Vučić namerava posetiti Jasenovac i Pakrac, te da su nakon uručile notu Srbiji.

“Podsjećamo da prigodom svakog posjeta stranih dužnosnika vrijeme, prigoda i plan posjeta trebaju biti dio dogovara dvaju strana. Hrvatska nije informirana, to je za Hrvatsku neprihvatljivo i smatramo to nedobronamjernim. Mislimo da to nije iskreno, da to nije odavanje pijeteta”, naveo je Grlić Radman.

Hrvatski šef diplomatije je ocenio kako se “ne može reći da je privatan posjet posjet Jasenovcu, Pakracu i još tko zna gdje”.

“Ovo je bilo poprište zločina prije 30 godina. Ovo što Vulin govori je zamagljivanje velikosrpske politike”, rekao je Grlić Radman.

Vučiću je poručio: “Gospodine, ovo nije odlazak na more. Predsjednik države je štićena osoba, takav dolazak zahtijeva angažman hrvatskih vlasti. Mi uvijek najavljujemo dolazak, to je ovdje izostalo. Ne može se samo tako prelaziti granica”.

“Ako govorimo o iskrenosti, iskreni razgovori su izostali da se jedan takav posjet dogodi. Smatramo ovo provokacija. Ovdje su žrtve sredstvo, a ne cilj. Cilj je Vučića dobiti dodatne političke bodove u Srbiji”, rekao je hrvatski ministar.

Protestna nota Beograda

Istovremeno, ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da je namera predsednika Vučića bila da položi cveće i upali sveću.

Ministarstvo spoljnih poslova je obavestilo Hrvatsku da je Vučić zainteresovan da službeno poseti Jasenovac u bilo kom terminu do 17. septembra 2022. godine, rekao je Selaković u nedelju na konferenciji za novinare u Beogradu.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije sačinilo je protestnu notu u kojoj je napisalo kako je “šokirano da se zabranjuje dolazak predsedniku Srbije u Jasenovac, na mesto stradanja više stotina nevinih žrtava srpske, jevrejske, romske i drugih nacionalnosti”.

U noti je navedeno kako je to “protivpravna i antievropska i anticivilizacijska odluka Ministarstva za spoljne i evropske poslove Republike Hrvatske i grubo kršenje principa slobode kretanja”.

Vlasti Srbije pokušale su dostaviti Ambasadi Hrvatske u Beogradu ovu protestnu notu, koju je predstavnica te ambasade odbila da primi, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije. On je najavio da će Vlada Srbije doneti odluku o protivmerama koje će biti uvedene.

Vučić o svemu kratko na Instagramu

Selaković je najavio i da će predsednik Srbije više o svemu govoriti u ponedeljak, 18. jula.

Vučić se na Instagramu oglasio samo s dve rečenice uz fotografiju spomen obeležja u bivšem ustaškom koncentracionom logoru Jasenovac, napisavši: “Samo vi radite svoj posao! Živeće srpski narod i nikada neće zaboraviti”.

Prethodno je premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić hteo danas da privatno poseti Jasenovac, ali da je odložio tu posetu “zarad dobrih odnosa” Srbije i Hrvatske.

Premijerka Srbije je na TV Pink povodom pisanja Jutarnjeg lista da hrvatska vlada neće dozvoliti Vučiću da privatno danas poseti Jasenovac, rekla da je taj postupak hrvatskih vlasti “najveći skandal u modernoj istoriji Srbije i Hrvatske”.

“Nije mi jasno da li mu je zabranjena poseta Hrvatskoj ili Jasenovcu, pa može bilo gde da ide, ali ne u Jasenovac, što je po meni neverovatan presedan”, rekla je Brnabić i dodala da je to “brutalno gaženje slobode kretanja”.

Poseta će se sada zatražiti i službeno

Vučić je, prema izvorima Jutarnje lista, kontaktirao predsednika SDSS-a Milorada Pupovca i rekao mu kako planira privatnu posetu Jasenovcu, mestu na kojem se za vrijeme NDH nalazio ustaški koncentracijski logor u kojem su stradali brojni Srbi u Drugom svetskom ratu.

Kako se u tekstu navodi, bez službene obavesti hrvatskim vlastima, bez koordinacije s ambasadom, Vučić je hteo da pređe granicu iz Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske i da dodje u Jasenovac oko 11 sati, a potom oko 14 sati i u Pakrac.

“Vučić će sad tražiti službeno posetu, pa da vidimo te evropske vrednosti”, rekla je Brnabić, ocenivši da odlaganje njegove posete Jasenovcu zbog najave hrvatskih vlasti “nije poniženje za Srbiju, već za Hrvatsku”.

Ona je rekla da ostaje da se čuje zvanični stav vlade Srbije, šta će dalje biti učinjeno po ovom pitanju i istakla da Srbija želi normalizaciju odnosa sa Hrvatskom ali da to mora da počiva i na poštovanju srpskih žrtava.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin najavio je da će poseban režim za hrvatske funkcioneri važiti dok je on ministar policije, “ili dok Hrvatska ne počne da se ponaša kao da nije NDH”.

Ministarka Mihajlović otkazala posetu Zagrebu

Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović saopštila je da je otkazala službenu posetu Zagrebu zbog, kako je navela, zabrane Hrvatske Vučiću da privatno poseti Jasenovac.

“Umesto da pokažemo poštovanje prema svim žrtvama i tražimo načine da zajedno gradimo bolju budućnost, kao što radi Srbija, ovakvim potezima se samo vraćamo u prošlost i onemogućava se unapređivanje odnosa dve zemlje u oblastima gde itekako postoji potreba da sarađujemo”, rekla je Mihajlović, navodi se u saopštenju.

Mihajlović je, kako se precizira, u utorak u Zagrebu trebalo da se sastane sa ministrom gospodarstva i održivog razvoja Hrvatske, Davorom Filipovićem, gde bi glavna tema razgovora bili regionalna saradnja i povezivanje gasnim interkonekcijama.

RSE

tačno.net
Autor/ica 17.7.2022. u 13:05