Sramotno: HRT u jutarnjem programu reklamirao knjigu Mit o Jasenovcu

Denis Mahmutović
Autor/ica 25.10.2018. u 11:02

Sramotno: HRT u jutarnjem programu reklamirao knjigu Mit o Jasenovcu

Foto: Screenshot

U JUTROŠNJOJ emisiji Dobro jutro Hrvatska na HRT-u predstavljeno je nešto što se zove Festival domoljubnog filma Gordan Lederer. Tijekom predstavljanja, voditeljica je reklamirala revizionističku knjigu i film Mit o Jasenovcu te film Jakova Sedlara koji se zove “Sto godina srbijanskoga terora u Hrvatskoj 1918. – 2018”.

U studija Hrvatske radiotelevizije sjedili su autor festivala Marijan Capek i dopredsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Smiljan Tomašević.

Sto godina srbijanskog terora

Prije nego što su organizatori uopće uspjeli predstaviti program festivala, prekinula ih je voditeljica Liljana Vinković.

“Ne smijemo zaboraviti, to je Jakov Sedlar i film Sto godina srbijanskog terora kojim će se on predstaviti”, rekla je voditeljica, pokazujući grafičko rješenje filma.

Na slici se, u varijanti američkog Mount Rushmorea, iznad hrpe požutjelih lubanja nalaze Aleksandar Karađorđević, Svetozar Pribićević, Milorad Pupovac i Aleksandar Vučić.

Program festivala

Autor festivala Marijan Capek predstavio je zatim program festivala, nabrajajući filmove. Spomenuo je naslove Štafeta smrti i Dr. Franjo Tuđman – junak Domovinskog rata.

Nakon njega, javio se dopredsjednik GO UHDDR-a Smiljan Tomašević s daljnjom listom filmova (Krvava berba grožđa, Ovčara neispričana priča, Jazovka, Broj 55).

Posebno je izdvojio premijeru Sedlarovog filma “Sto godina srbijanskoga terora u Hrvatskoj 1918. – 2018.” u Zaprešiću.

Mit o Jasenovcu

Nakon njegovog izlaganja, opet se javila voditeljica Vinković, ovaj put s drugim naslovom i drugim grafičkim rješenjem.

“Tu je i Mit o Jasenovcu od Romana Leljaka. Drago mi je da ste i njega uključili, on je puno istraživao o ovome, tako da će biti zanimljivo pogledati njegova dva filma”, rekla je Vinković.

Na to joj je Tomašević odgovorio kako vjeruje da smo mi zrelo demokratsko društvo koje se može suočiti s prošlošću.

“Trebamo ići s istinom i krajnje je vrijeme da se ne dijelimo na lijeve i desne i da moramo prihvatiti prošlost onakva kakva je”, rekao je Tomašević dok je kamera zumirala naslov “Mit o Jasenovcu”.

O ovom skandalu poslali smo upit HRT-u,

Relativizacija fašizma

Knjiga Mit o Jasenovcu relativizira fašizam, umanjuje broj žrtava logora i simpatizira ustaški pokret i NDH.

Čelnici grada Samobora i Čakovca već su se ogradili od prikazivanja ovog filma te oštro osudili pokušaj povijesnog revizionizma “najmračnijeg doba hrvatske povijesti”.

Emisiju uređuje majka glasnogovornika vlade

Urednica emisije Dobro jutro Hrvatska je Ana Milić, majka novog mladog glasnogovornika vlade i HDZ-ovca Marka Milića.

Diplomatska predstavnica Hrvatske

Voditeljica Liljana Vinković, koja je reklamirala Mit o Jasenovcu i 100 godina srbijanskog terora, završila je zagrebačku Muzičku akademiju, a istodobno je upisala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu te počela suradnju s HTV-ovom emisijom Zagrebačka panorama.

Živjela je pet godina u američkoj saveznoj državi Colorado i radila na mreži ABC u Denveru.

Nakon povratka u Hrvatsku radila je na UN-ovu radiju kao novinarka i prezenterica te kao spikerica Hrvatskoga radija. Zatim je prešla na Hrvatsku televiziju te uređivala i vodila zabavne emisije, a scenaristički je potpisala glazbene projekte i humanitarne akcije kao što su Korak u život, Pokaži ljubav, Svirci moji i U ozračju tambure.

Bila je konzulica u generalnim konzulatima RH u New Yorku te u kanadskoj Mississaugi. Bila je urednica i voditeljica Vijesti na engleskom 2012.

Četiri godine, od 2007. do 2011., bila je diplomatska predstavnica Republike Hrvatske u SAD-u i Kanadi.

index.hr

Denis Mahmutović
Autor/ica 25.10.2018. u 11:02