Šovinistička ostrašćenost jača od elementarnih činjenica

tačno.net
Autor/ica 9.5.2017. u 14:54

Šovinistička ostrašćenost jača od elementarnih činjenica

Zamjenik potpredsjednika HDZa, g. Milijan Brkić, na press konferenciji 8. svibnja, rekao je, između ostalog: “Pupovac i manjine (..) neće određivati sastav i smjer Vlade, ovo je Hrvatska, o njoj odlučuju Hrvatice i Hrvati, ovo je naša zemlja, a ne tuđa. Zamislite kako bi to bilo kad bih ja odavde govorio Vučiću u Srbiji kako će sastaviti Vladu.”

Ova izjava ne samo da je neistinita i s etičkog stanovišta poražavajuća za g. Brkića, ona je, obzirom na Brkićev politički položaj i utjecaj, zabrinjavajuća i zastrašujuća i za sve Hrvatice i Hrvate koji Hrvatsku žele kao pristojnu demokratsku državu svih njenih građana.

Neistinita je, jer najnovija HDZova vlada nije izabrana glasovima, što bi g. Brkić rekao, „Hrvatica i Hrvata“, po njima bi ova Vlada pala, nego, nedvojbeno, glasovima manjinskih zastupnika.

Dio Brkićeve izjave gdje on govori o političkom djelovanju Pupovca i, općenito, političkih predstavnika manjina u hrvatskoj politici kao o svom hipotetskom petljanju u politiku (bivšeg) premijera Srbije, pokazuje da je kod potpredsjednika stranke koja formira Vladu šovinistička ostrašćenost jača od elementarnih činjenica, slova Ustava i zdrave pameti. Time je g. Brkić izrekao, iako mu to nije bila namjera, do sada najuvjerljiviju kritiku odluke M. Pupovca i ostalih zastupnika manjina da svojim glasovima spase HDZovu vladu od pada. Ako u toj Vladi prevladaju stavovi potpredsjednika stranke koja Vladu formira, stavovi koji pokazuju da on ima ozbiljnih problema s osnovama demokracije i najvažnijim principima na kojima počiva Ustav ove zemlje, o ravnopravnosti svih građana, nikakvi pragmatični razlozi neće biti opravdanje presudne podrške koju su manjinski zastupnici dali formiranju te Vlade, stoji u saopćenju Antifašističke lige R Hrvatske

tačno.net
Autor/ica 9.5.2017. u 14:54