Skupovi podrške Ukrajini u Crnoj Gori, jedan skup posvećen Putinu

tačno.net
Autor/ica 7.3.2022. u 12:05

Skupovi podrške Ukrajini u Crnoj Gori, jedan skup posvećen Putinu

Foto: Savo Prelević/RSE

Skupovi podrške Ukrajini koju je vojnom silom napala Rusija održani su u Nikšiću, Podgorici i Cetnju u nedjelju, 6. marta, a podrška Rusiji i Vladimiru Putinu upućena je sa skupa održanom u Nikšiću.

Pred spomenikom narodnom heroju Ljubu Čupiću u Nikšiću zatraženo je zaustavljanje ruske agresije prema Ukrajini, pri čemu je Ukrajina nazvana – spartanski hrabrom državom.

“Mi smo dio miliona onih koji danas protestuju protiv bezumlja koje sprovodi Putin s njegovom kamarilom. Napasti jednu zemlju predstavlja najveću sramotu čovječanstva koja je neviđena još od Hitlerovog napada na Evropu”, saopštio je pred par stotina okupljenih građana Dragan Nikčević.

Na antiratnom skupu nošene su crnogorske i ukrajinske državne zastave.

Takođe u Nikšiću, nekoliko desetina pripadnika organizacija Sedmi bataljon, “Tvrdoš”, “Stupovi” i drugih koje su bliske Srpskoj pravoslavnoj crkvi, klicali su Rusiji, nosili trobojke i sliku Vladimira Putina.

Organizatori skupa su ustvrdili da je Rusija “ustala da zaštiti pravoslavno stanovništvo u Ukrajini”.

“Svi znaju da je Rusiji ovaj rat nametnuo NATO pakt i Evropska Unija”, rekao je Veselin Đoković na skupu, odakle je poručeno da osuđuju odluke crnogorskog državnog vrha koje su uperene protiv Rusije.

Miran protest protiv invazije u Ukrajini je održan ispred ambasade Ruske Federacije u Podgorici. Osim građana Crne Gore, skupu su prisustvovali i državljani Ukrajine koji žive u Crnoj Gori.

Oni su poručili da su protiv rata, protiv agresije Rusije i upozorili javnost na posljedice daljeg sukoba.

Podrška Ukrajini poslata je s Cetinja gdje je otpjevana ukrajinska himna, te minutom ćutanja odata počast stradalima u ratu. Skupovi podrške Ukrajini na Cetinju se organizuju svaki dan do, kako je rečeno, prekida rata.

RSE

tačno.net
Autor/ica 7.3.2022. u 12:05