Sjećajmo se i budimo zahvalni, našoj dijaspori

Sjećajmo se i budimo zahvalni, našoj dijaspori

Ne samo, u izbornoj godini, već trajno i uvijek se prisjećajmo i budimo zahvalni, našoj dijaspori, kako se i mnogi od njih redovno sjećaju svoje domovine i svojih porodica. Primjera je bezbroj, ali ovoga puta uz neposrednu i ličnu zahvalnost, želim istaći veoma aktuelan i lijepi gest, naše akademske zajednice u dijaspori.

Evo su me, upravo, ovih dana veoma prijatno iznenadili, iz naše dijaspore u Njemačkoj, iz  udruženja naše akademske zajednice u Njemačkoj, dodjelom godišnje nagrade.

Otvorio sam odmah internet i pročitao, kakao bi se upoznao sa Bosanskim akademskim krugom /BAK/, koji mi dodjeljuje ovu nagradu.

„Bosanski Akademski Krug želio je okupiti i povezati akademsku zajednicu Bosne i Hercegovine sa ljudima dijaspore u Njemačkoj, sa ciljevima:

– osnivanja imenika svih akademskih članova Bosne i Hercegovine i dijaspore
– osnivanja nacionalnog programa saradnje,
– ojačavanja naučnog rada u Bosni i Hercegovini,
– redakcija programa saradnje sa Evropom i sa ostalim državama svijeta.“ / citat sa Interneta /

Kao takav, Bosanski akademski krug / BAK /, osnovan je 2007. godine u Minhenu, u Njemačkoj, uglavnom od intelektualaca, naših sugrađana u dijaspori. Kako mi je saopštio, predsjedavajući trenutnog saziva, dipl. Ing. gospodin Amer Sabatinović, inače naš građanin iz Prozora, ali rođeni Konjičanin, udruženje broji preko stotinjak članova, iz svih dijelova, naše lijepe Bosne i Hercegovine. Udruženje, visokoobrazovanih Bošnjaka, koji su se našli u Minhenu, kao dijaspora, gdje su se mnogi i školovali, stekli najviša akademska  zvanja, raznih profila i dometa, željeli su  da se udruže i da se osjećaju, aktivni  i društveno korisnim, svim Bošnjacima i svojoj domovini Bosni i Hercegovini, sačuvanoj i u njihovim osjećanjima ljubavi i svoga porijekla. Hrabri intelektualci i  sposobni ljudi, sa istinom i samo istinom, nastojali su utkati i svoje porodične korijene, u svojim cjelokupnim aktivnostima, na relacijama međusobnog povezivanja sa domovinom, kao i građanima iz Bosne i Hercegovine u dijaspori..

Svakako je ovo insert, kratkog uvoda, o značaju i postojanju, institucije, naših intelektualaca u dijaspori. Bosanskog akademskog kruga, tzv. BAK, sa sjedištem u Minhenu u Njemačkoj.

„Nagrada se dodjeljuje, Mr Milanu Jovičiću, kao priznanje za njegov nesebičan doprinos iskrenom pomirenju između bošnjačkog i srpskog naroda, te uspostavljanju humanog civilnog društva u Bosni i Hercegovini, baziranog na socijalnoj pravdi i vladavini pravne države. / u potpisu, predsjedavajući, Amer Sabitović, dipl. Ing./

nagrada

Svakako, uz ovu pisanu povelju, uslijedila je i novčana nagrada, te reći hvala velika, malo je i nedovoljno, u odnosu na istinsko značenje vrijednosti, ovoga priznanja.

Danas mi je, upravo, u hotelu Bristol u Mostaru ovu nagradu predao doktor teh.nauka, inače rođeni Mostarac, gospodin Edin Gaštan. Kako mi javi prijatelj iz Konjica, doktor Sulejman Mulić, uz čestitku, primjetio je da je potpisnik, gosp. Amer Sabitović, inače njegov Konjičanin, rekao sam, dobro je da su naši hercegovci krenuli u osvajanje svijeta. Aferim.

milan jovicic

Međutim, kao građanin, ove nam lijepe domovine, Bosne i Hercegovine, uvijek sam gajio ljubav i patriotski osjećaj prema njoj i svim našim sugrađanima. U svim mojim napisanim i objavljenim kolumnama, sadržane je ISTINA i samo ISTINA ?

Sopstvena želja i nastojanje, za stvaranjem i povratkom ljudskog i dostojanstvenog suživota, svih građana, komšija i susjeda, kakav je i nekada postojao, poslije nanesonog bola, jada i čemera, u dvostrukoj agresiji, na moju i našu domovinu.

Normalna je bila izražena u kontinuitetu i svaka osuda, neprijateljstva i mržnje, genocidnih dešavanja i stvaranja, genocidnih tvorevina, „de jure„ Republike Srpske i „de facto„ Herceg Bosne, kao i svaka osuda, njihovog udruženog zločinačkog poduhvata.

Istinska nastojanja, bez i malo patetike, demagogije, lažnih  i prikrivenih, uvjerenja i obećanja, za svim aktivnostima, aktuelnih vlasti i najvećih predstavnika, susjednih zemalja, prije svih učesnika u agresiji, Republike Srbije i Republike Hrvatske, kako bi se zaista, pošteno i uvjerljivo krenulo u povratak povjerenja, praštanja od strane  žrtava i dolaska do moguće istine i pravde, što bi nas i konačno vodilo, ka trajnom pomirenju i iskrenom suživotu.

Redovno sam podržavao i preživljavao, svaki dobronamjeran potez i susret, visokih državnika iz susjedstva i komšiluka, prije svih Kolinde Grabar Kitarević i Aleksandra Vučića. Bilo je uvijek, nekih sporadičnih zamjerki ili propusta, u njihovim pogledima, saopštenjima ili porukama, što se negativno odražavalo na percepciju spoznaje i prihvatanja dobronamjernih nakana, posebno, kod našeg, normalno preosjetljivog Bošnjačkog naroda, koji je i bio najveći i neposredni stradalnik i žrtva prohujalog vremena i događaja sa genocidnim događanjima.

Sve je bilo, sasvim uvjerljivo i prihvatljivo, uz istinska i neposredna i moja sopstvena nastojanja, da uvjerim, prije svih moje komšije i dobre nam Bošnjake, da dolazi vrijeme i prihvatanja iskrene pružene ruke i stvaranja pomirljivih i dobrih odnosa, moram priznati i posebno na relaciji, Republike Srbije i Bosne i Hercegovine.

Ovom prilikom, zahvaljujući se Bosanskom akademskom krugu, i našim intelektualcima u dijaspori, u praćenju moje pisane riječi, mojih ispravnih i ljudskih stavova, nastojanja do prihvatljivih dobrih međususjedskih odnosa i zajedničkog suživota.

Svakako, dugujem i veliku zahvalnost i našim portalima, prije svih, „Bošnjaci.net„ i uredniku Esadu Krciću, gospodinu Bedrudinu Gušiću i njegovom portalu, kao i portalu „Tacno.net„ i gospođi Štefici Galić, koji su bili moj redovni informativni prozor u svijet informacija, podržavali me u redovnoj objavi, svih mojih kolumni.

Zato, ovu nagradu, doživljam kao i priznaje njima, kao urednicima i njihovim portalima. Hvala im, u lično ime, naših sugrađana do kojih stižu njihove informacije, kao i do naše dijaspore u cijelom svijetu.

Na kraju, još jednom, velika zahvalnost Bosanskom akademskom krugu, na dodjeli godišnje nagrade, uz moje skromno saznanje da je istinski došla u prave ruke, uz obećanje i uvjerenje, da ću istim žarom, svim mojim intelektualnim, ljudskim i humanim vrlinama, nastaviti u svim daljim aktivnostima, za dobro svih građana Bosne i Hercegovine, kao i naše brojne i nezaboravne dijaspore.