Siromašnima mjesečno šalje do 10.000 dolara

tačno.net
Autor/ica 28.9.2013. u 09:31

Siromašnima mjesečno šalje do 10.000 dolara

Semira Hofman (Hoffmann, 53), rodom iz Ljubije kod Prijedora, za mnoge je Bosance “dobra vila iz Amerike”, koja na adrese siromašnih svakog mjeseca redovno šalje između 7.000 i 10.000 dolara pomoći.

Na “platnom spisku” ove medicinske sestre, koja na Floridi u Seminolu, Largu i Klirvoteru u vlasništvu ima pet domova za djecu i odrasle ometene u razvoju i sarađuje s klinikom koja se bavi specijalnim tretmanom autizma, trenutno se nalazi 20 ljudi.

Semira im pomaže da dostojanstvenije žive, da se školuju, da pokrenu neki mali vlastiti biznis…

– Trudim se da pomognem ljudima na sve moguće načine, i moralno i materijalno, zavisno od toga šta kome treba… Motiv je jednostavan, volim sve ljude i vjerujem u njih. Jedno vrijeme sam sarađivala i s Crvenim krstom. Oni su birali siromašne porodice kojima sam po dolasku u Prijedor kupovala zalihe namirnica za najmanje tri mjeseca. I tu akciju nastavljam u decembru – obećava Hofman.

U razgovoru dodaje da je veliku dozu humanosti naslijedila od majke Sadike Čehić, mještanke Ljubije kod Prijedora, koju u šali naziva “gradonačelnicom male varoši”.

– Sadiku u Ljubiji svi znaju kao velikog humanitarca, kao što znaju i da će im pomoći kad zatreba – kaže ova Ljubijanka, koja je u Floridu iz Njemačke došla 1992. godine.

Hofman je u Prijedoru osnovala i Fondaciju “Zajednički put” sa željom da mlade ljude zadrži u BiH.

– Strašno mi je kada u prvom kontaktu s mladim ljudima čujem rečenicu: “Samo da mi je da odem odavde.” Uvjerena sam da zajednički možemo mnogo šta napraviti – kaže Semira, koju u humanom radu podržavaju sin Denis i kćerka Ines, piše Avaz.

vijesti.ba

tačno.net
Autor/ica 28.9.2013. u 09:31