Sindikati radnika na protestu u Sarajevu traže hitno povećanje minimalne plate

RSE
Autor/ica 1.5.2023. u 12:55

Sindikati radnika na protestu u Sarajevu traže hitno povećanje minimalne plate

Foto: FENA

Predsjednica Sindikata radnika trgovine BiH Mersiha Ferhatović – Beširević izjavila je 1. maja u Sarajevu da se nada da će konačno politički predstavnici na svim nivoima vlasti odlučiti da sjednu s radnicima i počnu rješavati suštinska egzistencijalna pitanja.

Na prvomajskom protestnom uranku pod nazivom “Kada smo mi na redu?”, Ferhatović – Beširević je istakla da je jedan od osnovnih zahtjeva hitno povećanje minimalne plate ali da je pominjani iznos od 400 KM već devalvirao i bit će potreban veći.

Dodala je da svim institucijama treba postaviti pitanje kad je vrijeme da se počne pričati o radničkim pravima i primanjima i i privredi uopšte.

“Nažalost ni danas ne postoji zakonsko rješenje da trgovački lanci ne rade na državni praznik, ali su zahvaljujući naporima sindikata danas ipak zatvorili svoje objekte”, rekla je Ferhatović – Beširević za FENU.

Ona je istakla i kako se nada da će nova Vlada FBiH početi raditi i na pitanjima prava i boljeg statusa svih radnika.

Sindikalisti su naveli kako su trgovci frustrirani činjenicom da su političari u BiH umjesto ekonomskim problemima i krizom ponovo okupirani beskrajno dugom i iscrpljujućom uspostavom vlasti.

Istakli su kako su umorni od toga da život građana stoji dok traju političke postizborne trakavice.

Današnjim protestom i šetnjom centrom Sarajeva žele skrenuti pažnju da dug proces formiranja vlasti direktno utječe i na stagnaciju i nazadovanje životnog standarda radnika.

Sindikat traži hitno usvajanje Izmjena Zakona o unutrašnjoj trgovini Federacije BiH koji bi regulirao slobodne nedjelje i slobodne dane za vrijeme praznika, a koji nije dobio podršku zastupnika u prošlom mandatnom periodu.

Traže i izmjene Zakona o radu, hitno povećanje minimalne plaće i izmjene zakona o porezu na dohodak i doprinosima.

RSE

RSE
Autor/ica 1.5.2023. u 12:55