SDU: “Smeta li SDA-u što presuđeni ratni zločinci obnašaju javne funkcije?”

tačno.net
Autor/ica 21.9.2017. u 14:15

SDU: “Smeta li SDA-u što presuđeni ratni zločinci obnašaju javne funkcije?”

Foto: hayat.ba

“Neizglasavanje prijedloga izmjena i dopuna Izbornog i Krivičnog Zakona BiH u Parlamentu BiH navodi nas na zaključak da vladajuća koalicija ima ozbiljnih problema preko kojih se prelazi uglavnom radi ličnih interesa.

Ako su koalicioni partneri SDA protiv zabrane presuđenim ratnim zločincima da obnašaju javne funkcije, znači li to da se SDA samo deklarativno izjašnjava protiv ratnih zločina nad civilima u Agresiji i odbrambeno-oslobodilačkom ratu u BiH 92′-95′. Da li to znači da SDA-u ne smeta činjenica to što se presuđeni ratni zločinac Fikret Abdić nalazi na funkciji i što će se presuđeni ratni zločinci Momčilo Krajišnik i Dario Kordić na sljedećim izborima prema nekim najavama kandidirati za člana predsjedništva BiH.

Kao i oko mnogih drugih stvari i oko ovog pitanja nema jasnog političkog stava iz vrha SDA što se pravda višim interesima. Kao da se namjerno ostavljaju otvorena vrata za obnovu stare dobre suradnje sa Karadžićevim SDS-om i Bobanovim HDZ-om i poslije 2018. godine.

SDU BIH u potpunosti podržava inicijativu poslanika Denisa Bećirevića u vezi sa zabranom kandidiranja presuđenim ratnim zločincima i to smatra osnovnom civilizacijskom tekovinom koja mora biti i ozakonjena radi onemogućavanja raznih vrsta zloupotreba javnih funkcija s ciljem poticanja na nove sukobe u BiH.

SDU BiH podsjeća da je Bosna i Hercegovina država sa bogatom antifašističkom tradicijom i da je ovakvo ponašanje aktuelnih vlasti negiranje tog naslijeđa, što njih same čini zaštitnicima i promotorima takvih totalitarnih ideologija. Stoga, SDU BiH traži od državnih poslanika da i dalje ustraju na ovome prijedlogu i zabrane presuđenim ratnim zločincima da obnašaju javne funkcije.

Na kraju pitamo se koja je to granica tolerancije do koje SDA može ići, a da ne raskine koaliciju sa strankama koje štite i promovišu presuđene ratne zločince”, stoji u saopćenju SDU.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 21.9.2017. u 14:15