SDU: “Politika nacionalne segregacije koju je nakon Mate Bobana i njegovog propalog projekta HRHB, u obliku trećeg entiteta i etničkih izbornih jedinica nastavio HDZ BiH mora biti napuštena”

SDU
Autor/ica 3.12.2017. u 20:50

SDU: “Politika nacionalne segregacije koju je nakon Mate Bobana i njegovog propalog projekta HRHB, u obliku trećeg entiteta i etničkih izbornih jedinica nastavio HDZ BiH mora biti napuštena”

“Suočavanjem sa činjenicama o vlastitoj odgovornosti i pogrešnoj politici u BiH koje se presudama Ratku Mladiću i Hercegovačkoj šestorki nameće Beogradu i Zagrebu, Evropska Unija u suštini testira političku zrelost i Srbije i Hrvatske. No, s obzirom na izvještavanje medija i kreiranje javnog diskursa i u Srbiji i u Hrvatskoj, može se reći da ta društva apsolutno nisu dozrela da se svrstaju među porodicu emancipiranih nacija i država svijeta.

Odbijanjem suočavanja sa vlastitim avetima prošlosti, pravdanje vlastitih zločina tako što se za isto optužuju drugi je samo pokazatelj na kojem nivou političke kulture se nalaze intelektualne, političke i ostale društvene zajednice i u Srbiji i u Hrvatskoj. Melodramatične izjave, gordost i nabusitost, pozivanje na patriotizam i samožrtvovanje predstavljaju patetičan pokušaj opravdavanja vlastitih zabluda o budućnosti Bosne i Hercegovine, kako prije 25 godina, tako i danas. I Beograd i Zagreb se moraju pomiriti sa činjenicom da je Bosna i Hercegovina suverena i nezavisna država i da će svako nasilno miješanje u unutrašnje stvari BiH završiti pogubno po njihov imidž u svijetu.

Ako se na tamnu fašističku prošlost i u Beogradu i u Zagrebu gleda blakonaklono, u Evropi i svijetu takav politički stav ne može imati zeleno svjetlo. Nakon presuda Ratku Mladiću i Hercegovačkoj šestorki to bi trebalo biti jasno svim političkim čimbenicima na Balkanu. Nazivati imena ulica i škola po ratnim zločincima i nacističkim kolaboracionistima govori u prilog činjenici da je cijelom regionu potrebno otrežnjenje, te se u tom kontekstu moraju shvatiti i nedavne presude Tribunala. Nažalost, aktuelna hrvatska politika i politika HDZ-a BiH presude Tribunala smatra sramotnim samo onda kada one nisu oslobađajuće, te takve osuđujuće presude kao balast oko vrata stavljaju kompletnom hrvatskom puku. Tribunal nije osudio hrvatski narod, već šetoricu ratnih zločinaca koji su bili dio udruženog zlonačinačkog poduhvata u kojem je hrvatska oružana sila zloupotrijebljena kako bi se na uštrb Republike BiH, kao međunarodno-pravnog subjekta zaokružile povijesne etničke granice hrvatskoga roda. U modernom svijetu po međunarodnom pravu takvo što nije dozvoljeno i ta se činjenica mora tako shvatiti i prihvatiti.

Fašizam je i politički i vojno odavno poražen na ovim prostorima, pokušati ga reanimirati i reafirmirati kroz politiku etničkih teritorija i izbornih jedinica kojim se nameće neofašistička politika apsolutne nacionalne segregacije, ne samo da je retrogradno, već i pomalo tragikomično. To bi Draganu Čoviću, kao iskusnom političkom strategu i pragmati trebalo biti jasno onoga momenta kada je Donald Trump, predsjednik SAD-a, njemu kao predsjedavajućem Predsjedništva BiH čestitao dan državnosti Republike Bosne i Hercegovine.

Politika nacionalne segregacije koju je nakon Mate Bobana i njegovog propalog projekta HRHB, u obliku trećeg entiteta i etničkih izbornih jedinica nastavio HDZ BiH mora biti napuštena, a Bosanski Hrvati se u političkom smislu trebaju okrenuti zajedinštvu gdje će ravnopravno sa ostalim narodima u BiH graditi zajedničku budućnost rasterećenu od svih oblika podijela”, stoji u saopćenju SDU BiH.

SDU
Autor/ica 3.12.2017. u 20:50