SDU: Da li državne institucije služe za politička razračunavanja

SDU
Autor/ica 31.8.2017. u 14:16

SDU: Da li državne institucije služe za politička razračunavanja

Foto: Midhat Poturevic RFE/RL

“Povodom razmijene vrlo prizemnih i neprimjerenih izjava između ministra sigurnosti Mektića i V.D. Tužioca BiH gospođe Tadić, rukovodstvo SDU BiH ovim putem izražava žaljenje što se državne institucije koriste za međusobno političko razračunavanje posebno stranaka iz entiteta RS.

Milorad Dodik i Dragan Čović preko tužiteljice Tadić vode vlastitu polemiku sa ministrom Mektićem (SDS). Sa druge strane niti jedni niti drugi ne vode računa da se radi o vrlo odgovornim državotvornim funkcijama i institucijama koje treba da brinu o sigurnosti građana Bosne i Hercegovine i koje treba da se uhvate u koštac sa organiziranim institucionalnim kriminalom i korupcijom.

Umjesto da se institucije Tužilaštva BiH i Ministarstva sigurnosti BiH međusobno dopunjavaju i surađuju, građani prisustvuju žestokim i neprimjerenim međusobnim optuživanjima prvih ljudi ovih institucija. S obzirom na ovako skandalozno ponašanje visokih državnih funkcionera nije ni čudo da živimo u zemlji sa najvećom stopom korupcije u Evropi.

Rukovodstvo SDU BiH traži od stranaka na vlasti da prestanu sa politizacijom i međusobnim političkim razračunavanjem preko državnih institucija. Pred Bosnom i Hercegovinom je veliki posao približavanja i dostizanja evropskih standarda i standarda NATO-a, stoga je potrebna maksimalna ozbiljnost državnih institucija.

Ako neko želi vlastiti TV prostor, bar u BiH ima dovoljno i privatnih i javnih TV emitera koji na komercijalnoj osnovi mogu zadovoljiti apetite za medijskom pažnjom svih pojedinaca”, stoji u saopćenju SDU.

SDU
Autor/ica 31.8.2017. u 14:16