SDP Stolac prisvajanje Koštane bolnice prijavio Pravobranilaštvu BiH

R.D.
Autor/ica 7.12.2017. u 09:31

SDP Stolac prisvajanje Koštane bolnice prijavio Pravobranilaštvu BiH

foto: avaz.ba

Novi “stolački slučaj” koji je iniciralo tamošnje Općinsko vijeće kada je na posljednjoj sjednici izvršilo prijenos prava korištenja nad Koštanom bolnicom u Stocu, pravdajući to dugogodišnjim nekorištenjem upisanog posjednika, još se ne smiruje.

Nakon reakcija preglasanih stranaka u Vijeću te Udruženja logoraša Stolac, član stolačkog SDP-a Timur Haračić podnio je prijavu Pravobranilaštvu Bosne i Hercegovine. Sve ovo vrijeme općinske vlasti šute.

“Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Stolac vladajuća većina na čelu s HDZ-om poduzela je neovlaštene mjere u nakani da protupravno zagospodari imovinom države Bosne i Hercegovine. Riječ je o zgradi Koštane bolnice koju Općina Stolac jednostrano pokušava prisvojiti iako se u ZK izvatku jasno vidi kako pomenuta nije titular vlasništva nad bolnicom. Navedena nekretnina je u vlasništvu Bosne i Hercegovine”, stoji u saopćenju SDP Stolac.

SDP Stolac dalje pita znamo li da je upravo Koštana bolnica u minulom ratu bila logor smrti nedavno presuđene Herceg-Bosne, svima postoje jasno da HDZ pokušava zagospodariti pomenutom bolnicom kako bi zatro pomen na žrtve njihove politike devedesetih godina.

“Na ovaj način HDZ Stolac je pokazao da ih ni presuda međunarodnog tribunala civilnom i vojnom rukovodstvu zločinačke Herceg-Bosne nije osvijestila. Sasvim suprotno, krenuli su drugim sredstvima provoditi u miru ono što nisu uspjeli u ratu”, navode dalje.

SDP Stolac je otišao i korak dalje prijavivši slučaj nadležnoj državnoj inastituciji, Pravobranilaštvu BiH.

“SDP im jasno poručuje da će to biti još jedan poraz njihove retrogradne politike. S tim u vezi zastupnik SDP-a u Općinskom vijeću Stolac Timur Haračić podnio je prijavu Pravobranilaštvu BiH o protupravnom i neovlaštenom otimanju imovine države Bosne i Hercegovine, od HDZ-ove bulumente koja vlada općinom Stolac”, navode u SDP Stolac.

Sve ovo vrijeme i pored više pokušaja, reakciju općinskih vlasti, a posebno načelnika Stjepana Boškovića nismo uspjeli dobiti.

klix.ba

R.D.
Autor/ica 7.12.2017. u 09:31