Građanske stranke suglasne: Odluka CIK-a BiH je finalizacija rezultata ratnih zločina i njena primjena bila bi izdaja države BiH

tačno.net
Autor/ica 19.12.2018. u 09:25

Građanske stranke suglasne: Odluka CIK-a BiH je finalizacija rezultata ratnih zločina i njena primjena bila bi izdaja države BiH

Povodom odluke CIK-a BiH da HDZ BIH ima potpuno kontrolu nad Domom naroda Parlamenta FBiH oglasile su sve građanske stranke u BiH.

U saopćenju SDP-a  između ostalog stoji:

“Centralna izborna komisija BiH svojom odlukom o načinu izbora delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH prekršila Ustav FBiH, Izborni zakon BiH i Dejtonski mirovni sporazum, te izvršila udar na ustavno uređenje Bosne i Hercegovine sa jasnom namjerom da se BiH podijeli na tri etničke teritorije.

Ovim potezom pet članova CIK BiH pokušavaju u praksi legalizirati rezultate etničkog čišćenja. Moraju biti svjesni da će njihova imena ostati upamćena baš prema toj nečasnoj ulozi finaliziranja rezultata ratnih zločina.

SDP BiH sa partnerima u BH bloku iskoristit će sve pravne mehanizme, uključujući i apelaciju Ustavnom sudu, kako bi se ova odluka stavila van snage.

Očekujemo i da Ured visokog predstavnika u BiH poduzme potrebne korake kako bi se spriječila primjena ovog neustavnog, štetnog i opasnog akta CIK BiH, naročito uzimajući u obzir činjenicu da je OHR, kao vrhovni tumač Ustava, dao jasno tumačenje da se popis iz 1991. godine mora primjenjivati sve do potpune provedbe Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

SDP BiH neće pristati na formiranje Doma naroda Parlamenta FBiH pod ovim uslovima i neće učestvovati u bilo kakvim razgovorima o formiranju vlasti na nivou BiH i FBiH dok se ovaj proces ne vrati u okvire Ustava i zakona.

Sve drugo bilo bi izdaja Bosne i Hercegovine i pristajanje na daljnju etničku podjelu naše države i njeno svođenje na uniju tri etničke republike.

Potpuno je jasno kako je većina u CIK-u ovakvim rasporedom mandata po kantonalnim skupštinama našla način kako da osigura HDZ-u BiH nezaobilaznu ulogu u formiranju vlasti u Federaciji BiH, te četiri delegata u klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta BiH.

Ako se dopusti praksa da institucije poput CIK BiH ne poštuju jasne ustavne odredbe o primjeni popisa iz 1991. godine, postavlja se pitanje zašto bi se onda poštivale i druge ustavne odredbe iz bilo kojeg Ustava u Bosni i Hercegovini, čime se dovodi u pitanje pravni poredak u našoj zemlji.”

Nihad Čolpa, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH i predsjednik Građanskog saveza povodom skandalozne odluke CIK-a:

“Građanski savez će podnijeti krivične prijave protiv članova CIK-a zbog skandalozne odluke o dodjeli mandata za Dom naroda Parlamenta FBiH koja nije u skladu sa Ustavom FBiH i konačnom i obavezujućom odlukom Zavoda za statistiku FBiH. Nadalje, GS će podnijeti krivične prijave protiv Zdenka Milinovića i Velimira Jukića kao i njihovih zamjenika, jer nisu objavili rezultate popisa lica koja ne žive u BiH, te na taj način doprinijeli da popis iz 2013. nije referentan, kvalifikovan i adekvatan za izborni proces.

Smrtonosnom odlukom po Dejton CIK je nastavio ispunjavati ratne ciljeve Milosević – Tuđman i uveo apartheid na teritoriji FBiH. Rezultat ove odluke će biti da nećemo imati vlasti na nivou BiH sve dok Ustavni sud BiH ne donese odluku po apelacija koja će sigurno uslijediti, jer ne vjerujem da će se neko usuditi da formira vlast sa HDZ i SNSD nakon ovakve skandalozne odluke.

Mislim da je krajnje vrijeme da OHR prestane izražavati zabrinutost i tako srozavati svoj ugled, već da konkretno djeluje, u suprotnom OHR i međunarodna zajednica treba da javno priznaju da Dejton više ne važi.”

„Tražit ćemo od Ustavnog suda da donese privremenu odluku kako bi se ova odluka CIK-a osporila. Podnijet ćemo apelaciju Ustavnom sudu, a blokirat ćemo na sve zakonski dozvoljene načine izbor delegata u Dom naroda FBiH dok Ustavni sud ne poništi današnju odluku“, rekao je Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke, povodom današnje odluke CIK-a o formiranju Doma naroda u Parlamentu Federacije BiH.

Kojović je kazao kako nije zadovoljan odlukom međunarodne zajednice da pozdravi današnju odluku CIK-a.

„Uvijek sam govorio predstavnicima međunarodne zajednice, a to tražim i danas, da nam ne predlažu one stvari koje ne žele u svojim zemljama. Nije normalno da, ako je predsjednik SAD-a bijelac, da potpredsjednik mora biti crnac. Takve stvari ne želimo ni u našoj zemlji“, poručio je Kojović.

Kojović je kazao da je do  ove odluke, postojala je mogućnost da HDZ u Domu naroda ima 10 ili 11 poslanika.

“Znate li šta znači kada jedna stranka u jednom klubu naroda ima dvotrećinsku većinu. To znači da su procesi rezultat dogovaranja i pregovaranja. Izvjesno je da će HDZ imati 12 od 17 članova i sa tim brojem mogu kontrolisati procese formiranja vlasti u FBiH”, kazao je Kojović.

Demokratska fronta smatra da je time prekršen Ustav F BiH odnosno njegov član u kojem stoji: Konstitutivni narodi i grupa Ostalih biti će proporcionalno zastupljeni u javnim institucijama u Federaciji BiH. Kao Ustavni princip, takva proporcionalna zastupljenost će se bazirati na popisu iz 1991. godine, dok se Aneks 7 u potpunosti ne provede. Nadležnost za proglašavanjem Ankesa 7 provedenim ima OHR, odnosno Visoki predstavnik u BiH, a s obzirom da Aneks 7 nikada nije proglašen provedenim ova odluka CIK-a dirketno krši Ustav F BiH.

Također, Demokratska fronta podjeća i na stručno mišljenje Zavoda za statistiku F BiH u kojem je jasno naglašeno da Centralna izborna komisija ne može koristiti popis iz 2013. godine kao osnov za raspodjelu mandata u Domu naroda F BiH.

Nažalost, očigledno je da je većina članova CIK-a, danas bila spremna grubo prekršiti Ustav Federacije Bosne i Hercegovine, te svojom odlukom legalizovati etničko čišćenje izvršeno u ratu od 1992-1995 i takva odluka bit će predmet apelacije Ustavnom sudu BiH koju će podnijeti neko od ovlaštenih apelanata, a jedan od njih je i Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Demokratske fronte.

tačno.net
Autor/ica 19.12.2018. u 09:25